Zweigelt
De Zweigelt druif is een blauwe druif die het meest is aangeplant in Oostenrijk. De druif is een zogenaamde hybride druif, dit wil zeggen dat de druif is ontstaan vanuit andere druiven. De Zweigelt druif is een kruising van Oostenrijkse druif de Blaufrankisch en de Sankt Laurent. De druif is buiten Oostenrijk in nog veel meer wijnlanden aangeplant, zoals Slowakije, Tsjechië, Kroatië en Hongarije. De Zweigelt druif is ook te vinden buiten Europa, zoals in Canada.
Geur- en smaakkenmerken
Van de Zweigelt komen vooral droge rode wijnen voor. Er zijn slecht enkele maanden rijping nodig in een houdlagering. De korte houtlagering zorgt bij de Zweigelt wijnen voor smaken als kaneelkruiden.
De Zweigelt is gekruid met de Blaufränkisch en de Sankt Laurent druif. Dit zorgt voor fruitige smaken en een goede balans in wijnen. de Zweigelt krijgt door deze kruising kracht, fruitigheid en veel meer smaken. De smaken zijn te vergelijken met rood fruit, zoals kersen, zwarte bessen en bramen. De rode wijnen van Zweigelt hebben een heerlijke volle smaak met milde zuren.
Wijn- spijs
De rode wijnen van Zweigelt zijn een prima combinatie met bij gegrild vlees. De wijn is natuurlijk goed te combineren met oosterse gerechten uit de oven. Ook vegetarische gerechten zijn goed te combineren. Zo zijn er gerechten als een stevige ragout of paddenstoelensoep.
Visgerechten zijn heerlijk te combineren bij de Zweigelt wijnen, zeker de wijnen die geen houtrijping hebben gehad. Denk hierbij aan een oosterse zoetwatervis forel of een gerookte zalm!
Genoeg combinaties mogelijk voor de heerlijke rode wijnen van Zweigelt.