Xarel.lo
De Xarel.lo is een wit druivenras dat voornamelijk voorkomt in het noordoosten van Spanje de Catalunya. De wijnstokken hebben een goede weerstand tegen diverse plantenziektes. De trossen zijn vaak klein van formaat.
De druif wordt voornamelijk toegepast bij het maken van Cava. Een van de laatste ontwikkelingen is een blend van de Xarel.lo – Monastrell. Dit was een experiment dat met succes werd toegepast. Naast het feit dat de Xarel.lo gemousseerd word met de Cava is de wijn ook heerlijk te drinken als solo wijn.
Geur- en smaakkenmerken
De Xarel.lo levert vaak wijnen met een niet te hoge zuurgraad en aroma’s van citrus, gedroogd fruit en abrikozen. De wijnen zijn wat fris en fruitig van smaak. De wijnen hebben over het algemeen weinig kleur maar wel een mooie bleekgele gloed. De drijf geeft een heerlijke Cava met een stevige mousse, de bubbels blijven fijn.
Wijn- spijs
De Xarel.lo is heerlijk te combineren bij pittige gerechten zoals, pittige gamba’s, pittige gekruide oosterse gerechten. Ook is de wijn goed te combineren bij een salade of fruit. Niet te vergeten is deze wijn ook heel goed te nuttige als feestelijke wijn of solo wijn.