Quinto Arrio, Rioja Crianza – bio / vegan
Bodegas Navarrsotillo
Herkomst: Rioja, Spanje
Kleur: diep rood
Vinificatie: traditioneel en ambachtelijk. Rijping op houten vaten van Frans en Amerikaans eiken.
Druivensoort: 100% tempranillo
Alcoholpercentage: 14%
Appellatie: DO Rioja Crianza
Jaargang: 2018
Geur- en smaakprofiel: heerlijke Rioja, een echte traditionele Crianza, dus met verfijnde houttonen en zachte tannines. In de neus stoere animale geuren (leer), aards en typische Rioja-hout geuren. Duidelijke maar vriendelijke tannines, mild in de zuren.
Afdronk: lang
Aanbevelingen: stoere wijn, die past bij gegrild rood vlees, spareribs, stevige stoofgerechten en oranje schimmelkazen.
Over de producent: Bodegas Navarrsotillo is een kleine familieboerderij, opgericht in 1995 door de broers Andres en Ramon Serrano en hun neef Luis Ruiz. Zij werken al sinds de opstart volledig biologisch. De productie gebeurd met moderne, geavanceerde technieken met roestvrijstalen vaten in kamers met volledige temperatuurbeheersing. De rijping vindt juist weer plaats in historische kelders in eiken vaten. Het domein is 60 hectare groot, het grootste deel hiervan is aangeplant met Tempranillo.
Bewaartips: deze Crianza heeft al in alle rust mogen rijpen. Deze jaargang van 2018 is al op dronk, maar heeft nog wel bewaarpotentieel.
Petra –
Heerlijke Rioja, houtgerijpt natuurlijk, maar zonder zwaar en overheersend te zijn.
Peter –
Bijzondere wijn met een bijzonder naam. Wat opvalt is dat hij ondanks de duidelijke tannines (die hem behoorlijk krachtig maakt), toch vriendelijk is in de afdronk. Lijkt me een aanrader voor iedere liefhebber van tempranillo/crianza, die eens iets ander wil proberen.
John V –
Inderdaad heerlijk en eerlijk deze Rioja.