P.X. Piedra Luenga – bio / vegan
Bodega Robles
Beschrijving: fraaie Piedra Ximenez dessertwijn van biologische, zongedroogde Pedro Ximenez-druiven. Lekker stroperig en romig, elegant en rijk.
Type: PX
Productie/distillatie: handmatige pluk halverwege augustus. Daarna worden de druiven in de zon gedroogd voor 4 tot 10 dagen. Door de indroging neemt de concentratie van smaken en suikers toe. Het sap dat vervolgens uit de druiven wordt geperst, wordt vergist waarna er wijnalcohol aan toe wordt gevoegd. Net als normale sherry rijpt deze wijn op houten vaten en wordt het solera-systeem toegepast. De rijping duurt minimaal 5 jaar.
Herkomst: Montilla Moriles, Spanje
Kleur: amberkleurig
Druivensoort: Pedro Ximénez
Inhoud: 50cl
Alcoholpercentage: 15%
Geur- en smaakprofiel: geconcentreerde aroma’s van o.a. kweepeer en honing in de neus. Het mondgevoel is complex, intens en krachtig. Met o.a. de smaak van rozijnen, karamel, noten, vijgenbrood. In de afdronk elegant met een hint van citroenzuur.
Aanbevelingen: als wijn-spijs combi met zoete nagerechten als chocolademousse, Schwarzwalder Torte, brownies, chocoladefondue. Zeker ook proberen bij romige blauwschimmelkazen en i.c.m. kweepeer of vijg. In de keuken te verwerken in marinades en zoete vinaigrette.
Serveertemperatuur: 12-14 ̊C
Onderscheidingen:
- 2015 Mundus Vini Biofach: ‘geweldig, goud’
- 2014 International Competition Wine Awards: ‘super goed, diamant’
Over de makers: Bodegas Robles bestaat al sinds 1927. De wijngaarden liggen in de Sierra de Montilla. Sinds 1999 is men volledig biologisch gecertificeerd (waarmee zij de enige in de regio Andalucië zijn!). Deze bodega is nog een van de weinige met eigen droogfaciliteiten voor de druiven.
UJ Van Wijngaarden (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijk en eerlijke dessert wijn.
Naast alle aanbevolen bijpassende gerechten ook een fijn bescheiden slaapmutsje!