Agora Viognier – bio maceracion carbonica
Bodegas Aruspide
Herkomst: Valdepenas, Tierra de Castilla, Spanje
Druivensoort: 100% Viognier (biologisch)
Smaakprofiel:
- Kleur: helder strogeel met een zweempje groen
- Geur: heerlijk mild aromatisch. Lekkere tonen van steenfruit (perzik, abrikoos). Ook een verrassend botertje, als was het een mollige chardonnay.
- Smaak: droog en delicaat, maar ook iets molligs. Gevolgd door knapperige fruitzuurtjes. In de afdronk een subtiel restzoetje.
Lekker bij: ieder gerecht dat wat hoger op smaak is. Dat kan zijn van zeevruchten en gevogelte, tot varkensvlees en zelfs bij gerechten uit de Oosterse keuken. Ook heerlijk als solowijn!
Vinificatie: gemaakt d.m.v. de moderne wijntechniek ‘koolzuurmaceratie’ (zie toelichting hieronder). Na fermentatie van de druif tijdens deze koolzuurmaceratie, volgt nog een normale alcoholische vergisting. En als klap op de vuurpijl nog een malolactische vergisting!
Aanbeveling: serveren bij 10-12 ̊C.
Certificaat: biologisch, SHC
Alcoholpercentage: 12,5%
Over koolzuurmaceratie (ook aangeduid als ‘maceracion carbonica’ of ‘carbonic maceration’):
bij deze moderne wijntechniek worden de druiven eerst gerijpt in een afgesloten vat, onder toevoeging van koolzuurgas. De druiven fermenteren hierdoor, waarna de schil uiteindelijk spontaan open springt. Pas ná dit proces volgt de normale alcoholische vergisting. Als hierbij alle suikers zijn vergist, volgt nog een malolactische vergisting!
Wijn die met deze bijzondere techniek gemaakt wordt is extra en uitgesproken fruitig. Daarnaast is de smaak heerlijk soepel en de wijn goed doordrinkbaar.
Reviews
There are no reviews yet.