Porto Finest Reserve – bio & vegan
Casal dos Jordoes
Type: ruby, lang gerijpt
Herkomst: Torto vallei, Portugal
Appellatie: DOC Doura
Productie/distillatie: gemaakt van druiven van biologische teelt. Voor de persing maakt men hier nog gebruik van het eeuwenoude ‘Lagares’-systeem: een traditionele Portugese wijnpers die extra kleur en tannines overdraagt aan de wijn. Maceratie gedurende 8 dagen bij gecontroleerde temperatuur. Lange rijping in stalen tanks en op de fles.
Kleur: donker robijnrood
Druivensoort: blend van Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz en Tinta Barroca
Inhoud: 75cl
Alcoholpercentage: 20%
Geur- en smaakkenmerken: In de geur iets van tabak en hout (ondanks dat deze port niet op hout gerijpt is). De smaak is mild zoet met tonen van chocolade en iets van drop. Ook de smaak van zwarte kersen. Daarnaast kruidig (o.a. nootmuskaat).
Aanbevelingen: als wijn-spijs combi bij de kaasplank en dan vooral in combinatie met blauwschimmelkazen. Beroemd is de combi met Blue Stilton. Zeker ook proberen bij zoete desserts (met noten / chocolade / vijgen). Minder voor de hand liggend, maar zeker een gouden combi, is om deze port te drinken bij gerijpt, gebraden rundvlees.
Serveertemperatuur: 16-18 ̊C.
Over de makers: het familiebedrijf Jordoes maakt al wijnen sinds 1870. Vanaf 1994 is men overgeschakeld op biologische wijnbouw en is men de focus gaan verleggen van bulkproductie naar kwaliteitswijnen, met hernieuwde aandacht voor traditie en duurzaamheid. Het resultaat: meerdere internationale prijzen in de afgelopen jaren.
thejoverberne –
Fluweelzachte port. Mooie rijpe smaken.