Vriccio Primitivo – bio IGT
Antica Enotria / Azienda di Tuccio Raffaele
Herkomst: Cerignola, Puglia, Italië
Vinificatie: als de druiven volledig gerijpt zijn (dat is in deze regio rond eind augustus), vindt er een zachte persing plaats. Het proces van schilweking en fermentatie duurt 12 dagen bij een constante temperatuur. Opvoeding gedurende 9 maanden in RVS vaten, gevolgd door 4 maanden op fles.
Appellatie: IGT Puglia
Alcoholpercentage: 13,5%
Druivensoort: 100% Primitivo
Smaakprofiel:
- Kleur: diep en donker robijn.
- Geur: breed scala aan aroma’s, zoals rijp fruit (gedroogde pruim, bosbes, rijpe kersen)en jam, kruidigheid (vanille, chocolade, kaneel). En ook hele stoere tonen (leder, cederhout, koffie, aards en natte stenen (vandaar de keien op het etiket…))
- Smaak: het mondgevoel is redelijk stevig, met een mooie balans tussen droog en sappig/zoet. Breed palet van pruim, zwarte bes, framboos, donkere kers. De afdronk is indrukwekkend lang.
Wijn-spijs: bij stevige pastagerechten (met champignons en truffel bijvoorbeeld), gerijpt vlees (rund, lam) en wildgerechten. Zeker ook passend bij fazant.
Aanbeveling: serveren bij 16-18 ̊C (= voor het schenken, half uurtje in de koelkast). Deze wijn mag best even op adem komen: als je hem een uurtje voor het uitschenken ontkurkt, zal hij nóg meer van zijn uitbundige karakter vrijgeven.
thejoverberne –
Puur en heerlijk. Wat er in de beschrijving staat klopt inderdaad. Deze wijn komt nog mooier ‘open’ als hij even open staat. Volgende keer ga ik hem eens decanteren.