Purato Siccari Appassimento – Bio Vegan
Purato
Beschrijving: Siccari is Siciliaans dialect voor ‘seccare’ wat het ‘drogen van voedsel’ betekent. Deze wijn wordt gemaakt volgens de appassimento techniek. Dit betekent dat de druifjes lekker mogen zonnen in de Italiaanse zon. Hiermee drogen ze deels in waarmee de smaken nog geconcentreerder worden. In jouw glas betekent dat een groot feest van smaken en geuren. Daarnaast is deze wijn ‘Green to the Extreme’: biologisch, vegan friendly en CO2-neutraal. Zelfs het glas van de fles, het etiket en de doos zijn volledig van gerecycled materiaal gemaakt. Super duurzaam dus en daar worden wij bij VinoPura weer heel blij van!
Herkomst: (Zuid-Oost) Sicilië/ Terre Siciliane Italië
Grondsoort: zanderige grond
Appellatie: IGP Terre Siciliane
Certificaten: biologisch, vegan, klimaatneutraal
Alcoholpercentage: 14%
Druivensoort: Nero d’Avola / Syrah / Frappato
Vinificatie: een deel van de druiven voor deze wijn laat men indrogen: een deel vóór de pluk en een deel ná de pluk door ze op rekken in de zon te leggen. Daarna ontstelen en een zachte kneuzing van de druiven. Tijdens de fermentatie wordt de most doorlopend rondgepompt. Na de malolactische vergisting rijpt de wijn in vaten van Slowaaks eiken.
Smaakprofiel:
- Kleur: rood.
- Geur: dat de druiven deels gedroogd zijn blijkt direct uit het lekkere intense bouquet van donker fruit (pruim, braam, rozijn, zwarte kers). Daarnaast ook kruidige aroma’s. De tonen van vanille verraden de houtrijping.
- Smaak: droog, rijk en lekker complex maar met een zijdezacht mondgevoel. Geconcentreerde smaken van rijpe fruitsoorten en een vriendelijke kruidigheid. Lange afdronk.
Wijn-spijs: bij antipasti’s en kazen. Mag ook bij de BBQ en de open haard.
Aanbeveling: serveren bij 16-18 ̊C.