Barbera d’Alba – bio vegan DOC
Punset
Herkomst: Neive, Langhe, Piëmonte, Italië
Vinificatie: de handgeplukte druiven worden zo snel mogelijk na de oogst zacht geperst. Spontane vergisting door de op de druiven aanwezige gistcellen. Gedurende 20 dagen weken de druiven in betonnen tanks onder regelmatige omroering (zodat alle intense smaken en kleuren optimaal afgegeven worden). Dan volgt volledige persing gevolgd door een malolactische vergisting. Rijping daarna is gedurende 6 maanden in betonnen tanks.
Appellatie: Barbera d’Alba DOC
Alcoholpercentage: 14%
Jaargang: 2019
Druivensoort: 100% Barbera
Smaakprofiel:
- Kleur: robijnrood/paars
- Geur: intens fruitige tonen van rood fruit (aardbei, rode kers) en zwart fruit (pruim, blauwe bes, gevolgd door kruidigheid (vers gemaaid gras, munt). En als bonus iets van tabak en boter.
- Smaak: medium body, maar bomvol aroma’s en smaken.Soepel met vriendelijke tannines. De diverse fruitgeuren komen herkenbaar in de smaken terug. Droge afdronk met verfrissende zuren.
Wijn-spijs: bij steviger pastagerechten, kalfs- of varkensvlees, maar ook zeker bij wild.
Aanbeveling: serveren bij 18 ̊C
Marina Marcarino over haar wijngaard Azienda Punset:

Marina Marcarino
Mijn filosofie is om uitstekende wijnen te produceren in volledige harmonie met de natuur. Uitgaand van de veronderstelling dat biologische landbouw ons niet een niet serieus te nemen groep van alternatieve producenten zet, maar dat de certificering een verdere garantie moet zijn van te beschermen kwaliteit voor de consument. Ik wil mezelf echter ook confronteren met de wereld van het conventionele, en laten zien dat we groot kunnen worden met respect voor de natuur, het milieu en onszelf.
Dat is absoluut een persoonlijke keuze, soms moeilijk en ontwapenend. Op die momenten is het enige dat me helpt, een wandeling in de wijngaarden en een blik op de heuvels die ons omringen. Wat zou ik willen voor de toekomst? Mijn ervaring als voorbeeld van persoonlijke ontplooiing kunnen overbrengen aan de nieuwe generaties en hen aanmoedigen om mee te werken aan verduurzaming van onze levenswijze”.
jos.gerards –
Ik zou de smaak willen omschrijven als lekker rond en vol. NIet goedkoop maar ben in Italie nog veel duurdere tegengekomen.