Vendanges de la Saint Vincent
Frontignan Muscat
Zeldzame dessertwijn, die van speciaal geselecteerde percelen komt. Door de makers van Frontignan Muscat met trots vernoemd naar Sint Vincentius, de patroonheilige van de wijnmakers wereldwijd. Wordt alleen in de betere wijnjaren in beperkte oplage van 2-3000 flessen van 0,5 liter geproduceerd. De druiven ondergaan een edele rotting: een zelfde werkwijze als bij de wereldberoemde (en onbetaalbare !) dessertwijn Chateau d’Ycuem.
Herkomst: Frontignan (34-Hérault), Frankrijk
Bodem: Klei en kalksteen. Aan de voet van het Massif de la Gardiole, aan de rand van de zee
Oppervlak: 2 percelen van 1 hectare. Deze percelen worden speciaal geselecteerd op basis van de gezondheidstoestand van de bodem en de leeftijd van de stokken.
Klimaat: Méditeraan klimaat, door de ligging beschermd tegen de mistral en afwisselend een lichte mist en volle zon
Druivensoort: Muscat a petits grains
Opbrengst: maximaal rendement van 12 hectoliter per hectare
Pluk: handmatige pluk, met selectie van de meest rijpe druiven.
Vinificatie: zachte maar langdurige persing om de meest verfijnde smaken en aroma’s uit de most van de ingedroogde druiven te halen. Daarna volgt een lichte bezinking, vergisting en fermentatie.
Rijping: 12 maanden op vaten van Frans eiken. Iedere week wordt de wijn 2 keer ‘gebatonneerd’: het roeren van de droesem zodat er zo veel mogelijk smaak afgegeven wordt.
Alcohol: 14,5%
Inhoud: 50cl
Voornaamste kenmerken:
- Kleur: diep goudgeel
- Geur: in de eerste aanzet zeer fris en bloemig. Daarna volgt veel complexiteit met tonen van gedroogde abrikoos, honing en karamel.
- Smaak: lekker complex, filmend mondgevoel, dat lang aanhoudt. Perfecte balans tussen vol en fris.
Wijn-spijs:
- als apéritief.
- bij ganzenlever, bij blauwe kazen, (room)paté
- bij desserts met o.a. citroen.
Aanbevelingen:
- Koel serveren: 8-10 ̊C
- Op dronk, maar kan met gemak nog tot 10 jaar opgelegd worden.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.