Ratafia de Bourgogne
Jacoulot (lees hier alles over de makers)
Beschrijving: versterkte wijn, uniek en kenmerkend voor de Bourgogne-streek. Omdat Ratafia’s ook lokaal slechts beperkt geproduceerd worden, zijn ze buiten Frankrijk moeilijk te vinden. De naam is afgeleid van het Latijnse Res Rata fiat, wat ‘beklonken zaak’ betekent. In vroeger tijden kwam deze speciale drank op tafel als men een zaak of deal had afgerond.
Productie/distillatie: gamay druiven worden geperst en vergist (zoals bij het maken van normale wijn). De vergisting wordt vroegtijdig afgebroken door het toevoegen van Marc de Bourgogne. In dit geval gebruikt Maison Jacoulot hiervoor zijn meest verfijnde versie, namelijk de ‘Fine de Bourgogne’ (deze vind je ook in ons assortiment). Na 5 maanden rijping op vat, wordt de drank ongefilterd afgevuld op flessen.
Herkomst: Bourgogne (Romanèche-Thorins), Frankrijk
Kleur: diep roze
Druivensoort/cépage: basis is Gamay + (uit de ‘Fine’) PinotNoir. Een ‘mutage’ dus…
Inhoud: 70 cl
Alcoholpercentage: 17%
Geur- en smaakkenmerken: in de neus frisse fruitzuren, maar ook licht kruidig, rozijn. De smaak is delicaat, licht zoet en licht zuur (in balans). Prettig mondgevoel.
Aanbevelingen: als aperitief, als dessertwijn of als digestief. Koel serveren.
Mieke –
Goed zeg dit! Dit komt nog het dichtst in de buurt van een goede Ruby Port
Theo K –
Op de gok gekocht, want kende deze drank helemaal niet. Maar is verrassend lekker.