Marc Extra Egrappé
Jacoulot (lees hier alles over de makers)
Beschrijving: authentieke Marc de Bourgogne met 7 jaar rijping op nieuwe eikenhouten vaten. Deze variant, genaamd ‘Egrappé’ (dit betekent ontsteeld, dus de steeltjes worden niet mee-gedistilleerd), heeft bij aanvang van het distilleren minder tannine door het ontbreken van de steeltjes. Echter door het gebruik van de nieuwe eikenhouten vaten, krijgt deze Marc gedurende zijn lange rijping toch weer extra diepgang door de tannines afkomstig van het eikenhout. Dit geeft deze ‘Extra Egrappé’ weer een duidelijk ander karakter t.o.v. de ‘Marc l’Authentique’.
Productie/distillatie: een Marc is het distillaat van het vaste residu dat overblijft na de persing van druiven voor het maken van wijn (dus de schillen, vruchtvlees, pitten). Meestal wordt hiervoor een mengsel gebruikt van Chardonnay, Pinot Noir en Gamay druiven. Bij Jacoulot kiest men er echter voor om uitsluitend Pinot Noir druiven te gebruiken. Het distillaat daalt gedurende de rijping op hout van een alcoholpercentage van 52% naar 45% (het zogenaamde ‘Engelen deel’). Het resultaat is een Marc met nog meer diepgang en complexiteit.
Herkomst: Bourgogne (Romanèche-Thorins), Frankrijk
Kleur: strogeel
Inhoud: 70cl
Alcoholpercentage: 45%
Geur- en smaakkenmerken: levendig en fruitig. In de neus de geur van krenten, gedroogde vijgen. Het mondgevoel is delicaat, fijn en strak. In de afdronk weelderig en elegant.
Aanbevelingen: als digestief, geserveerd op kamertemperatuur. Zeker ook eens proberen: schenk de Marc de Bourgogne, na het ledigen van jouw koffie in de nog warme koffiekop!
Mark –
Mis de ‘bite’ van de originele Marc, maar hij is dan wel weer zeer soepel in de afdronk.