Gewurztraminer – bio AOC
Domaine Charles Baur
Herkomst: Eguisheim, Elzas, Frankrijk
Vinificatie: handmatige pluk en sortering. Pneumatische persing van de hele druiven. Daarna lekker trage fermentatie onder doorlopende temperatuur controle. Rijping gedurende 9 maanden in RVS tanks, met fijne droesem.
Appellatie: AOC Alsace
Alcoholpercentage: 14%
Jaargang: 2018
Druivensoort: 100% Gewurztraminer
Smaakprofiel:
- Kleur: licht geel, bleek
- Geur: brede mix van citrus en tropisch fruit. Ook kruidig en geparfumeerd.
- Smaak: mondgevoel is medium droog tot licht zoet. De eerste aanzet is stevig en rond, maar gaat over in een breed pallet van (exotisch) fruit (o.a. abrikoos, perzik, pruim, meloen, lychee). Ook zul je iets van honing herkennen. In de lange afdronk zitten vriendelijk zuren en iets van mineralen.
Aanbevelingen: serveren bij 10 ̊C
Wijn-spijs: goed gekoeld als aperitief of solo wijn. Heerlijk bij kruidig varkensvlees, de Aziatische- en Noord-Afrikaanse keuken (tajines, rijsttafel, curry’s). Ook bij vette vis (tonijn, zalm) en schimmelkaas.
anjasanders –
Gewurztraminer blijft altijd weer een bijzondere ervaring. Je mag van deze wijn verwachten dat zij lekker vol en complex is. Maar vaak wordt het dan al snel allemaal een beetje té. Ik moet zeggen dat deze van Baur echt heerlijk is. Alles is aanwezig zonder dat het ergens over de top gaat. Of dat ligt aan het feit dat deze biologisch is weet ik niet, maar ik ben iig fan!