Douze Ans – AOC
Frontignan Muscat
Herkomst: Frankrijk, Hérault (34), Frontignan.
Terroir: kalkhoudende klei, aan de voet van het Massief de la Gardiole aan de rand van de Middelandse Zee.
Druivensoort: 100% witte Muscat De Frontignan
Vinificatie: handmatige pluk. Natuurlijke gisting met de schillen en daarna een lichte versterking. Rijping van ten minste 12 jaar op eiken foudres van Hongaars eiken van 25 hl..
Geur- en smaakprofiel:
- Kleur : Amber helder en brillant.
- Geur : krachtig gedroogd fruit, rozijnen, kruidkoek.
- Smaak : Vol met subtiele tonen van geconfijte zomervruchten, en kruiden, grootse lange afdronk.
- – Als apéritief, koud serveren.
Gastronomie: bij desserts van chocola, noten en amandel. Zeker ook bij kazen: krachtige oude kazen, blauwschimmel als Roquefort
Aanbevelingen:
- Serveren bij 13º
- kan nog enkele jaren bewaard worden
- na opening, in de koelkast, donker bewaren.
Behaalde onderscheidingen in de loop van enkele jaren ;
- 90/100 Gilbert et Gaillard édition 2009
- Premier étoile Guide Hachette des Vins 2008.
- Médaille d’Or au Concours Muscats du Monde 2007
- Médaille d’Or au Concours Muscats du Monde 2002.
Bernd –
Kende de Frontignan Premier en Vin du liquer van mijn vakanties in Zuid-Frankrijk. Alleen de gerijpte versie van deze dessertwijnen was ik in Frankrijk nog niet tegengekomen. Op de site van Vinopura kwam ik hem tegen, en heb hem dus gelijk besteld om te proberen. In tegenstelling tot de Premier en Vindu Liquer mist deze de verfrissende smaak van citrus in de afdronk. Maar wat je er voor terugkrijgt is een dessertwijn met een totaal verrassend karakter. Kruidig en noot-achtig en een superlange afdronk. Wat een topper! En hoe bijzonder dat ik hem niet in thuisland Frankrijk terugvind, maar gewoon hier in Nederland op een website!!