CRÉMANT DE DIE – AOC
DOMAINE GEORGES RASPAIL
Herkomst: Diois (Drôme), Frankrijk
Kleur: wit
Grondsoort: kalksteen, klei.
Certificaten: deze wijn is gemaakt volgens het keurmerk HVE (Haute Valeur Environnementale). Hierbij wordt het wijnbedrijf streng gecontroleerd op zijn milieuwaardes. Het behoud van biodiversiteit, gecontroleerde minimale bemesting en beperkte irrigatie staan voorop bij dit keurmerk.
Klimaat: de wijngaarden liggen aan de zuidflank van een hoge berg in de Alpes Maritime, Waardoor een mooie rijping van het fruit wordt verkregen.
Vinificatie: op ambachtelijke en traditionele wijze door natuurlijke fermentatie, als een echte ‘methode traditionelle’. Met een tweede vergisting van 12 maanden in de fles voor een mooie mousse. Dit is de beroemde mousserende wijn uit de Drôme, die veel mensen hebben leren kennen tijdens de vakantie daar. De Cremant is een ‘brut’, dus een droge, pure wijn. Zijn beroemde zusje, de ‘Clairette’ is de zoetere variant. Deze vind je ook in het VinoPura assortiment.
Druivensoort: Clairette 80 / Aligoté 15 / Muscat 5
Alcoholpercentage: 12 %.
Smaakprofiel: mooie, heldere witte wijn met fonkelende fijne mousse. Fris bouquet met een mooie kruidigheid (afkomstig van de Aligoté- en Muscatdruiven) die doet denken aan een pas gemaaide alpenweide.
Aanbevelingen: als apéritief en voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren. Crémant met oesters is een beroemde combinatie. Zeker eens proberen, want het is daarmee een meer dan prima alternatief voor champagne!
Bewaartips: je kan deze gerust enige jaren bewaren, maar dan moet je sterk in je schoenen staan!
climate-kic.nl –
Deze Cremant de Die drinkt lekker weg en stiekem zelfs lekkerder dan champagne.
Peter –
Een echte geniet-wijn deze Cremant. Ken de Cremant de Die van vakanties in de Drôme. Maar wist niet dat deze dus ook in Nederland te verkrijgen is. Prima alternatief voor champagne