Château Thébaud       

J.Huchet & J. Mourat   (Les Bêtes Curieuses)

Herkomst: Muscadet Sèvre et Maine, Loire. Frankrijk

Klimaat: mild, Atlantisch zeeklimaat

Vinificatie: vergisting in roestvrijstalen tanks, op lage temperatuur. In tegenstelling tot de meeste Muscadet wijnen, heeft deze wijn géén batonnage ondergaan. Batonnage is het proces waarbij een wijn kort rijpt op de gistcellen.

Appellatie: AOC Muscadet Sèvre et Maine

Alcoholpercentage: 12,5%

Jaargang: 2013. De vorige editie (van 2009) stond algemeen bekend als een topjaar voor de Muscadet. Deze nieuwe jaargang van 2013 krijgt zelfs nog betere ratings.

Druivensoort: Melon de Bourgogne. Deze druif komt veel voor in de streek rondom de monding van de Loire.  Dé druif van de lokale wijn Muscadet

Geur- en smaakkenmerken: complex in de neus met tonen van rijp fruit (citrus, grapefruit, groene appel) en hooi. Met veel mineraliteit (mede gevolg van de bodem met graniet, kiezel en klei). Mooi droog en fris, met de voor een goeie Muscadet typische ziltige afdronk.

Aanbevelingen: een klassieker voor de wijn-spijs combi met schaal- en schelpdieren (mosselen!), zeevruchten….  Ook een prima match met geitenkaas.

Check deze Tafelwijn-TV video voor een verdere beschrijving en recensie van deze topwijn:

Kleur

Wit

Land

Frankrijk

Smaakprofiel

Intens / rijk / complex

Druivensoort

Merlot

5 beoordelingen voor Muscadet Château Thébaud – AOC (Les Bêtes Curieuses)

 1. mollwouter (geverifieerde eigenaar)

  Ik schreef op 31 mei ‘Nergens anders dan in het oosten van de Loire’ , maar dat moest natuurlijk in het westen zijn!

 2. mollwouter (geverifieerde eigenaar)

  Dit is werkelijk een grote wijn, maar dan voor een zachte prijs. Vijf jaar rijping sur lie (in vat met afgestorven gistcellen) leveren een enorme complexiteit en een goed bewaarpotentieel op. In de Champagne betaal je ruim boven de vijftig voor zo’n lange gistrijping. Hier niet eens de helft. De wijn is gelaagd en energiek. Nergens anders dan in het oosten van de Loire kan je een wijn maken met dit karakter. Combineer hem met mosselen of andere schelp- en schaaldieren. Visje doet hij het ook uitstekend bij. Enorme aanrader!

 3. T.

  Deze fantastische wijn eerder gedronken bij restaurant Pure C van Sergio Herman. Ben er lang naar op zoek geweest, maar heb hem gelukkig gevonden bij Vinopura

 4. Peter

  Een witte wijn uit 2009 en gewoon nog top….. Echte kwaliteitswijn dus!

 5. Francois

  Waanzinnig mooi in balans. Niets overheerst qua smaak, maar alles is aanwezig!

Een beoordeling toevoegen

Andere klanten zijn ook enthousiast over deze producten…