Chateau de Peyssonnie – AOC
Frontignan Muscat
Type: Vin Doux / dessertwijn
Geur- en smaakprofiel: complex maar verfijnd, redelijk sterk pallet aan aroma’s (citrus, zacht fruit, bloemen). De smaak is aangenaam rond, licht zoet maar ook fris met tonen van abrikoos en peer. De afdronk is lekker lang.
Herkomst: Languedoc, Frontignan, Frankrijk. De geschiedenis van Chateau de Peyssonnie gaat terug tot de 16e eeuw. Het landgoed is opgericht door het bisdom Montpellier. Aan het begin van de 20e eeuw heeft het Chateau de naam gekregen van de toenmalige eigenaar, Dr. Peyssonnie.
Terroir: klei en kalksteen
Klimaat: Mediterraan met bescherming tegen de Mistral winden
Druivensoort: Muscat blanc a petits grains
Alcoholpercentage: 15%
Appellatie: AOC Frontignan
Vinificatie: handmatige pluk. Schilwerking en directe, zachte persing. Bezinking en fermentatie bij lage temperatuur. Vergisting wordt gestopt door toevoeging van wijnalcohol. Opvoeding op droesem.
Kleur: goudgeel
Aanbevelingen: drink bij een temperatuur van 8 ̊C. Na opening, ruim een maand houdbaar (mits gekoeld, goed afgesloten en donker bewaard).
Wijn-spijs: heerlijk als aperitief. In de combi met spijzen heerlijk bij Foie Gras, roompaté, oude/kruidige kazen, blauwader kazen (bijv. Roquefort). Vanwege de duidelijke fruitaroma’s ook ideaal bij desserts met fruit (m.n. abrikoos, meloen).
Onderscheidingen: deze dessertwijn is veelvuldig onderscheiden.
Saskia –
Lekker! subtiel en niet overdreven zoet.
Peter Clijs –
Geserveerd bij een franse perentaart. Deze Chateau de Peysonnie heeft ook een zweem van peren, dus werd n briljante combinatie!