Winterkou in april: wat zijn de effecten op wijndruiven?
De straffe Noordenwind van begin april, die ook in Nederland winterse temperaturen bracht, is in geheel Europa duidelijk voelbaar geweest. De nachtvorst die daarmee gepaard ging, is de nachtmerrie voor iedere landbouwer.
Gevolgen voor de wijnoogsten van 2021..
Door de nachtvorst kunnen de jonge uitlopers van planten kapot vriezen. Bij wijnstruiken zijn de jonge knoppen het gevoeligst voor vorst. Als deze beschadigen, vormen ze dat jaar geen vruchten meer. Het gevolg: minder druiven. Men probeert het effect van de kou wel te dempen door bijvoorbeeld kleine vuurtjes te maken in de wijngaarden. Dit levert misschien mooie plaatjes op, maar het aanleggen van vuurtjes is niet altijd mogelijk. En vanwege de kosten is dit ook zeker niet voor ieder wijnbouwer weggelegd.
Frankrijk het hardst getroffen
Hoewel de gevolgen per streek of zelfs per wijngaard nogal verschillen, zijn er toch met name in Frankrijk veel meldingen van schade. In streken als Bordeaux, Languedoc en Loire worden verliezen van wel 50-70% gemeld. Ook in Duitsland en Italië heeft de vorst gevolgen, maar die blijkt heel divers van gebied tot gebied.
Met name witte druiven
Omdat witte druivensoorten gemiddeld genomen wat eerder knoppen vormen, zijn deze het hardst getroffen. De meldingen rondom Sauvignon, Chenin Blanc en Chardonnay zijn veelvuldig. Rode/blauwe druivensoorten hebben begin april nog minder knopvorming en zijn dus hopelijk minder aangetast.
VinoPura volgt de ontwikkelingen.
Het is op dit moment nog moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn voor ons assortiment. Mogelijk zullen bepaalde wijnen dit jaar minder beschikbaar zijn. Of zullen er prijscorrecties zijn vanwege het lagere aanbod. We doen er alles aan om de eventuele effecten te beperken. We houden je op de hoogte…