Wat is biologische wijn?
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen biologische en niet-biologische wijn? En waarom is jouw keuze voor biologische wijn niet alleen een keuze voor lekker maar ook voor eerlijk? Vinopura legt het je graag uit….
Biologische wijn is wijn die wordt geproduceerd door de alcoholische vergisting van biologisch geteelde druiven.
Bij de teelt van niet-biologische druiven wordt gebruik gemaakt van chemische middelen, vaak om de teelt te behoeden van diverse insecten die de oogst aantasten. Dit zijn vaak zware pesticiden die direct invloed hebben op de gezondheid. Ook worden er bij ”gewone” wijnen vaak chemische kunstmeststoffen gebruikt om de oogst te versnellen of de druif een bepaalde eigenschap mee te geven. Deze manier van werken komt op grote schaal voor omdat de meeste grote wijnproducenten maximaal gaan voor winst en de omzet willen pushen door de oogst te manipuleren. De biologische wijnteelt is 100% veilig voor het milieu en volledig veilig voor de omgeving en de gebruiker.
Hoe wordt Biologische wijn geproduceerd?
De biologische wijnteelt heeft een ander uitgangspunt en is minder bezig met het stimuleren van de omzet en meer bezig met een evenwichtige natuurlijke grond vol met mineralen en natuurlijke voedingsstoffen.
De grond wordt bemest met natuurlijke meststoffen (groenbemesting, compost, dierlijke meststoffen, mineralen). Deze manier van telen zorgt er voor dat de druiven een maximaal aantal mineralen en sporen elementen bevatten en ziektebestendig zijn.
Het onkruid wat naast de oogst groeit wordt tegengegaan door deze handmatig en mechanisch te bestrijden door bijv. ploegen, te eggen, wieden, enz.
Ziektes en andere narigheden komen zeer sporadisch voor waardoor het vaak niet eens nodig is om deze preventief te bestrijden .Wanneer dit wel opsteekt zijn er voldoende natuurlijke middelen om de ziektes te bestrijden. Bijvoorbeeld bepaalde stoffen uit planten, zoals die van netels en zeewier en ook rotspoeder, basaltmeel en diverse mineralen en sporen-elementen .
Samengevat kun je zeggen: biologische wijnbouw is het telen van druiven in harmonie mét en met respect vóór de natuur.
Bij de vinificatie, het proces voor het maken van de wijn, worden er geen chemische hulpmiddelen toegepast. Hulpmiddelen als kleur, smaak en aromaverbeteraars, ontzuur- of bijzuurmiddelen zijn dus niet toegestaan waardoor de smaak, geur en kleur van de wijn puur natuurlijk blijven. Wijnkenners proeven dit direct. Zelfs het gebruik van sulfiet is bij biologische wijn sterk aan regels gebonden. Er mag bij bio-wijn wel gewerkt worden met toevoeging van deze natuurlijke conserveerstof, echter mag dit slechts de helft zijn van de hoeveelheid die in conventionele wijnen gebruikt mag worden.
Is er een garantie of keurmerk voor Biologische wijn?
“Biologische teelt” is een term die een beschermde status geniet door de Europese Unie. Er is een document opgesteld met voorwaarden aan de term en deze regels dienen opgevolgd te worden om het keurmerk te ontvangen. De uitvoering en controles op deze regels worden door het Ministerie van Landbouw op diverse punten onafhankelijke en minimaal één keer per jaar gecontroleerd, waarna een certificaat van biologische landbouw wordt toegekend. Dit certificaat is maar één jaar geldig en moet steeds worden vernieuwd. Hierdoor houdt men de regelgeving transparant en is het niet makkelijk deze controles te omzeilen. De bodem wordt uitgebreid onderzocht en in het laboratorium wordt het direct duidelijk als er chemische hulpmiddelen zijn gebruikt.
Wanneer hier niet aan wordt voldaan, ontvangt men het certificaat niet en mag het logo dus ook niet op de fles gebruikt worden. In Frankrijk alleen al zijn er slechts 400 wijnbouwers die dit certificaat bezitten.
Door de intensieve controle van teelt tot botteling is dit een betrouwbaar systeem. Alleen de wijnen van de gecertificeerde makers mogen dan ook het door de EU afgegeven keurmerk op de fles gebruiken. En dat maakt dat biologische producten gelukkig echte duidelijkheid bieden.
Het is overigens tegelijkertijd heel vreemd dat allerlei chemische hulpstoffen, die wel degelijk in de conventionele wijnen kunnen zitten, nog steeds niet op het etiket vermeld hoeven te worden. Ze zitten er namelijk wel degelijk in bij niet-biologische wijnen.
Biologische wijn van de beste kwaliteit
Vroeger bestond er eigenlijk alleen biologische wijn. Ze wisten niet beter dan dat er op natuurlijke wijze geproduceerd kon worden. Pas in de jaren 60 kwam de industrie op gang die middelen ontwikkelde om bepaalde elementen van het wijnproces te kunnen versnellen en de productie en de winst te kunnen verhogen. Dit ging toen al ten koste van de kwaliteit, wijn behoort immers gewoon een natuurproduct te zijn!
De huidige wijnproducenten die in massaproductie denken hebben fors geïnvesteerd in machines en mechanische hulpmiddelen. Zo is bijna in heel het productieproces geen mensenhand te bekennen. Ook worden de druiven vaak al te vroeg geperst waardoor alle smaken en mineralen verloren gaan. Biologische wijn is dus van zeer goede, zo niet uitmuntende kwaliteit. Het rijpingsproces duurt langer maar dat merk je direct in de smaak. Gelukkig blijkt tijdens wijnproeverijen en keuringen vaak dat biologische wijnen het beste uit de bus komen. En steeds meer wijnkenners en recensenten bevestigen dit ook.
Kan je biologische wijn bewaren?
Vele niet-biologische wijnproducenten zijn op snelle consumptie gericht. De druiven worden zonder dat deze al rijp zijn, geplukt. Bij de niet biologische teelt wordt de gisting en rijping door middel van hulpmiddelen kunstmatig gestimuleerd. Dit i.c.m. met smaak-en aromaverbeteraars, en niet te vergeten een kunstmatig té lage prijs, zorgt voor een wijn die in het huidig wijnlandschap niet meer weg te denken is.
De druiven van de biologische teelt worden daarentegen op organische en natuurlijke wijze geplukt en behandeld wanneer de druiven volledige rijpheid hebben. Dus enkel volledig gezonde rijpe druiven worden gebruikt voor de productie van wijn. Dit merk je direct in de smaak en de puurheid van de wijn.
Dit zorgt er voor dat biologische wijn juist bij uitstek een echte hoogstaande kwalitatieve bewaarwijn is, waarbij je nog echt de smaak proeft die de regio zo kenmerkt (je proeft er als het ware de ‘terroir’ nog in terug).
Biologische wijn: de juiste keuze
Last but not least……. Waarom zou je kiezen voor een niet-duurzame wijn waarvan de productie belastend is voor ons milieu? En als je de keus hebt tussen een wijn mét of zónder chemische toevoegingen, welke zou je dan kiezen voor jouw gezondheid? Gelukkig groeit het aanbod van bio-wijnen nog steeds, waardoor de prijzen niet per definitie meer hoger hoeven te liggen t.o.v. massaproductie.
Bij VinoPura zeggen wij dan ook graag:
Geniet met mate, en kies bewust!
Voordelig kennismaken met biologische wijnen? Klik hier voor de VinoPura kennismakingspakketten bio-wijnen.
Alles weten over het hoe en wat van duurzame en biologische wijnen?
Download dan hier ons gratis E-book en we nemen je mee in de wereld van duurzame wijn.