De waardes van een coöperatie..
De coöperatieve wijnmakers van ‘La Porte des Cevennes’ zien hun samenwerking als meer dan de som van alle aangesloten leden. Solidariteit, democratie (een man/vrouw = een stem…) en een gezamenlijk doel: goede wijn, eerlijke prijzen en respect voor de natuur.
Ontstaan en achtergrond:
De coöperaties Massillargues-Atuech en de coöperatieve wijnmakerij Lézan zijn samengegaan en vormen nu samen de coöperatieve wijnmakerij “Vignoble de la Porte des Cévennes”, die ca. 150 medewerkers heeft.
Het terroir beslaat een oppervlakte van 500 hectare, waarvan 240 in biologische landbouw. Het terroir groeit nog steeds, en de coöperatie zet de uitbreiding m.n. in om te groeien in duurzame landbouw. De ruime variatie aan druivensoorten maakt het mogelijk om een breed scala aan wijnen te maken. De wijngaarden bevinden zich op twee verschillende soorten terroirs. Het terroir op de hellingen profiteert van klei en kalkstenen bodems. De aarde op de vlakkere delen wordt gekenmerkt door zure gronden. Als gevolg hiervan zijn de opbrengsten laag over de hele regio maar dat maakt juist weer de productie van kwaliteitswijnen mogelijk.
Door de 2 verschillende sites, is een steeds verdere specialisatie mogelijk en kunnen zij de knowhow en de kwaliteit van de wijnen voortdurend vergroten. Lézan heeft kleine gistingstanks die worden gebruikt voor rood en wit en die een scheiding van biologische en conventionele wijnen mogelijk maken. Massillargues-Atuech produceert roséwijnen. De gemiddelde jaarlijkse productie is 35.000 hectoliter.
Het gebied kent verschillende (kwaliteits-)keurmerken: IGP, AOC, AB (Agriculture Biologique)
Bee Friendly:
In de wijngaarden van ‘Porte des Cevennes’ wordt de biodiversiteit extra ondersteund door het stimuleren van bijenpopulaties. Op de braakliggende stroken, naast de wijngaarden, worden honingzaden gezaaid en bijenkorven geplaatst. Zo voelen de bijen zich welkom en helpen mee aan goede bestuivingen en een gezonde biodiversiteit