Verdejo
Verdejo is een aromatische variëteit van frisse witte wijnen uit Rueda in Midden-Spanje. Volle Verdejo-wijnen genieten een hoog aanzien en hebben een kruidachtig en nootachtig karakter, een uitgebalanceerde zuurgraad en kelderpotentieel.
Verdejo (ver-day-ho) is een van de beste witte druivensoorten in Spanje en een synoniem voor de inheemse regio Rueda de Roo (Ae-dah) in het noordwesten van Spanje. De druif wordt verondersteld inheems te zijn in Noord-Afrika en heeft een gastvrij klimaat en bodem gevonden in Midden-Spanje. Van ijskoude winters tot bloedhete zomers, de regio biedt ideale omstandigheden voor de Verdesjo-wijnstok
Bij een goede wijn gaat het om de juiste zuurgraad, de smaak en evenwichtige tonen fruit.
Verdejo is een witte wijndruif uit de regio Rueda in Spanje, die in de 11e eeuw werd geïmporteerd uit Noord-Afrika. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor de productie van sherry-achtige geoxideerde wijnen, maar het was pas ongeveer 40 jaar geleden dat witte tafelwijn uit de druif begon te komen. Verdejo wordt nu gebruikt in blends en bij de productie van monochrome vullingen.
De wijnen die bekend staan als “Rueda Verdejo” bevatten 85% Verdejo en 100% Verdejo. Een Spaanse wijn die in de Rueda-regio van Spanje is geëtiketteerd, kan een 50% Verdejo-label hebben waarin staat dat de regio “alleen Verdejo” is.