Vegan wijn
Met de groeiende populariteit van plantbased voeding, zie je ook steeds vaker wijnen met de aanduiding ‘Vegan’.
Maar je denkt nu misschien: “Wat kan er nu niet-veganistisch aan wijn zijn”?
VinoPura legt het uit:
Na het persen en vergisten van druiven is wijn van nature enigszins troebel. Dit is normaal en is niets anders dan residu van de druiven en gistrestanten. Om wijn toch helemaal helder te maken, gebruikt men, voor dat de wijn gebotteld wordt, dierlijk eiwit of soms ook zogenaamde ‘vislijm’ om de wijn te klaren. Deze stoffen hebben namelijk de eigenschap om die restdeeltjes aan zich te binden. Met als eindresultaat een heldere wijn. Maar die helaas dus niet Vegan is….
Als alternatief kan men ook een stof als bentoniet (een soort hele fijne klei) gebruiken. Het resultaat is een wijn die wél Vegan is omdat er geen dierlijke producten zijn gebruikt tijdens het productieproces.
Vegan-wijn een niche markt denk je? Je ziet het Vegan-kenmerk steeds vaker verschijnen op het label van wijnflessen. De Engelse supermarktketen Marks & Spencer voert inmiddels ruim 300 Vegan-wijnen in zijn assortiment.