Tempranillo
Tempranillo is een variëteit uit Spanje, waar het één van de meest voorkomende druivensoorten is in de wijnindustrie. De naam Tempranillo betekent ‘vroeg’ in het Spaans. Deze druif rijpt namelijk vroeger in het seizoen. Dat maakt de Tempranillo de perfecte wijn voor beginnende wijndrinkers, een wijn geschikt voor iedereen.
Tempranillo wordt vaak geassocieerd met de wijnregio Rioja. En dat is te verklaren, want deze druif vindt zijn oorsprong in deze regio. Én is daar de meest aangeplante soort. Tempranillo, of tempra, is de tweede meest populaire druif in Spanje.
De smaak van de Tempranillo – druif
De Tempranillo is te herkennen aan een donkere, glanzende, blauwe kleur en dikke schil. Hierdoor zijn de druiven goed bestand tegen eventuele beschadigingen en de felle zon. De druif groeit het beste in hogere gelegen gebieden.
Deze zachte wijn heeft zijn smaak vooral te danken aan het feit dat de bedoelde kruiden en smaaksoorten in zijn smaak volledig tot uiting komt. Wat erg vaak voorkomt bij een goede Tempranillo zijn de volgende kenmerken: donkerrood fruit wat gedroogd is zoals rijpe kersen, zwarte bes, een vleugje pruimen, frisse aardbeien en lekkere frambozen. Daarnaast proef je bij deze kenmerkende wijn ook wat cacao en wat tonen van vanille na een houtrijping. De druif kenmerkt zich door zijn lage zuurgraad wat er vaak op neerkomt dat deze als ”zachter” wordt ervaren.
De beroemdste Tempranillo-wijnen komen uit Rioja. Hier heeft de rijping van eiken altijd deel uitgemaakt van het wijnbereidingsproces. De laatste jaren wordt echter de variant ‘Joven’ ook steeds populairder. Joven (Spaans voor ‘jong’) is een tempranillo dit juist niet op hout rijpt. Door het lage tannine-gehalte van de Joven, is deze nóg soepeler en het mondgevoel dus nóg vriendelijker.