Wijn zonder sulfiet
Wil je wijn kopen zonder toegevoegd sulfiet? Bij Vinopura hebben we diverse biologische wijnen waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Het aanbod van deze wijnen (ook wel NSA, Non Sulfur Added) groeit gestaag.
Bij VinoPura vind je volgende wijnen zonder toegevoegd sulfiet (NSA):
Sulfiet
Sulfiet is een stof die van nature in wijn voorkomt. Het is een stof die op de schil van de druif zit. Tijdens de vinificatie van de druiven komt deze stof vrij gedurende het vergistingsproces. Dit is echter een hele lage concentratie. Sulfiet heeft een gunstige werking op de houdbaarheid van de wijn. Het gaat bederf tegen en voorkomt verkleuring door oxidatie.
Toevoegen van sulfiet
Ondanks het van nature aanwezig gehalte sulfiet, wordt er door de maker meestal extra sulfiet toegevoegd aan wijnen, om bacteriën en ongewenst gisten uit te schakelen. Men wil namelijk zo lang mogelijk de achteruitgang van de kwaliteit en het veranderen van de kleur tegengaan.
Wat is sulfiet?
Sulfiet ontstaat uit zwavel, een mineraal dat voorkomt in brandbare stoffen, zoals aardolie en steenkool. Uit de verbranding hiervan komen na een chemische reactie met zuurstof en water, zouten vrij die men sulfiet noemt. Sulfiet is in principe een redelijk natuurlijke stof die ook voorkomt op groenten als knoflook, prei en ui.
Hoe werkt sulfiet?
Sulfiet werd eeuwen geleden al ontdekt als desinfecteermiddel en als zuiveringsmiddel. Men ging er oude wijnvaten mee ontsmetten om bederf van wijn en cider te voorkomen. Sulfiet remt namelijk de groei van bacteriën, algen en schimmels en stopt het gistingsproces. Het voorkomt ook het verkleuren van voedingsmiddelen. Het zorgt ervoor dat voedingsmiddelen en wijnen langer vers en houdbaar blijven.
Sulfiet in biologische wijn
Biologische wijn is wijn die gemaakt wordt van biologische geteelde druiven, zonder het gebruik van kunstmest of chemische beschermingsmiddelen.
Ook bij de vinificatie van biologische druiven komt tijdens de vergisting een natuurlijke hoeveelheid sulfiet vrij. Met andere woorden: in iedere wijn komt wel wat sulfiet voor. Daarnaast is het ook bij biologische wijnen toegestaan voor de maker om nog sulfiet toe te voegen. Echter de hoeveelheid die toegevoegd mág worden, is voor biologische wijn wettelijk bepaald op een veel lager gehalte.
In de praktijk betekent dit dat in biologische wijn gemiddeld de helft minder sulfiet zit t.o.v. conventionele wijn.
Allergische klachten
Het is mogelijk dat je een allergie voor sulfiet hebt. In dat geval kun je lichte klachten als hoofdpijn, misselijkheid of problemen met je spijsvertering krijgen na het drinken van wijn. Met name mensen met astma, moeten soms extra oppassen met sulfiet. Het kan namelijk in bepaalde gevallen tot benauwdheid leiden.
Uitdaging voor de maker
Om een wijn te maken met minder of zelfs helemaal geen toegevoegd sulfiet, moet de maker een aantal extra uitdagingen aangaan. De wijn moet namelijk nog steeds van hoge kwaliteit blijven, zonder dat de houdbaarheid, kleur en smaak een risico gaat vormen. Hiervoor is een zeer hoge mate van hygiëne vereist om iedere vorm van ongewenste besmetting tegen te gaan. Een van de maatregelen die dan genomen kan worden, is om de druiven in de hele vroege ochtend of zelfs ’s nachts te plukken. Als de temperaturen nog laag zijn, en de koelte een vroegtijdige ontwikkeling van kiemen tegenhoudt. Daarnaast moet er in het gehele vinificatieproces extra hoge eisen gesteld worden aan de algehele hygiëne.
Duurzaam en puur natuur
Het uiteindelijke resultaat is een wijn die zonder (of zo minimaal mogelijk) toevoegingen bevat. Zeker als de wijn dan ook nog van biologische druiven wordt gemaakt. En dat past natuurlijk perfect in de trend van consumenten die kiezen voor pure voeding, van biologische teelt, liefst zonder additieven. Om allergiën voor te zijn, of omdat men gewoon kiest voor een gezondere levensstijl.
Benieuwd hoe zo’n pure wijn dan eigenlijk smaakt? VinoPura heeft in het assortiment meerdere wijnen die niet alleen biologisch zijn, maar ook nog eens zonder toegevoegd sulfiet!