Sankt Laurent
De Sankt Laurent staat bekend om zijn krachtige stevige blauwe druif die de meest intense rode wijnen creëert. De Sankt Laurent druif heeft een sterk verband met de Pinot Noir. Toch is de Pinot Noir meestal minder vol en minder donker van kleur dan de Sankt Laurent.
De Sankt Laurent druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De druif zou waarschijnlijk uit Elzas komen, maar daar komt de druif al jaren niet meer voor. De lichtere Oostenrijkse Sankt Laurent exemplaren die zijn ontberen uit Duitsland, staan bekend om hun populaire blauwe druif. Ook in de burgenlanden verschijnen er elk jaar weer nieuwe wijnen op de markt van deze druif.
De Sankt Laurent heeft zijn naam gekregen vanwege haar katholieke naamdag, namelijk 10 augustus de dag van de heilige Sint Laurentius. Rond 10 augustus is de Dankt Laurentdruif rijp. Dit is zeer vroeg vergeleken andere druifsoorten.
Geur- en smaakkenmerken
De Sankt Laurent heeft een krachtige en volle smaak. Wanneer de Sankt Laurent een houtrijping heeft gehad zijn de wijnen helemaal perfect. De Sankt Laurent geeft heerlijke elegante en fruitige wijnen. De wijnen hebben vaak een frisse aroma van bosbessen, zwarte kersen en pruimen. Naast de fruitige smaken komen door de houtrijping de smaken van specerijen, zoals chocolade en speculaas naar boven.
Wijn- spijs
Doordat de Sankt Laurent een sterke smaak heeft mag deze wijn zeker gedronken worden bij wat stevigere gerechten. Dit zijn gerechten zoals gegrild vlees of bijvoorbeeld een sterke paddenstoelenragout. Ook zijn deze krachtige wijnen goed te combineren bij een ovenschotel of andere winterse gerechten.