Ruiken van wijn
Nu je weet waar je op moet letten bij de kleur van de wijn, gaan we nu letten op de geur.
Ok, laten we gaan ruiken. Het is belangrijk om tijdens het proeven niet op andere mensen te letten zodat je zelf met je zintuigen de geur en smaak omschrijft. Let dus niet op de persoon naast je maar omschrijf goed wat je ruikt. Sommige mensen omschrijven de wijn op een vaak bijzondere en overdreven manier waardoor je aan je eigen neus gaat twijfelen :). Ruiken is eigenlijk vrij simpel, je ruikt iets wel of je ruikt het niet. Het is wel van belang dat je weet hoe bepaalde geuren ruiken en dat je het herkent. Zo is het van belang dat je bijvoorbeeld weet hoe nootmuskaat ruikt zodat je dat kunt herkennen.
Nadat je bent begonnen met ruiken probeer je aan te bepalen of het zoetig, fruitig, zurig, kruidig, of juist bloemig is, enz. Probeer het te categoriseren zodat je het daarna verder kan specificeren. Het komt natuurlijk voor dat je het bloemig vindt ruiken maar niet kan aangeven welke bloem het betreft. En dat is logisch! Je kunt niet elke bloem bij naam weten en al helemaal niet bij geur. Wel is het zo dat hoe vaker je ruikt, hoe beter je gaat ruiken en hoe vaker je die specifieke geur tegenkomt. Daarna leg je de link met de vorige keer en voila!
Een goede tip is om wat kruiden bij de hand te houden. Zo kan je met cacao, peper en laurier al een heel eind komen en verfris je je geheugen over hoe het e.e.a. ook alweer ruikt.
Dan het volgende gedeelte van de geur: Heeft de wijn een aromatische geur of juist niet? Dit zijn belangrijke aspecten om te vermelden in een notitieboekje (ook weer handig om later je bevindingen terug te kunnen zoeken) . Er zijn aromatische wijnen die je echt kunnen bedwelmen en meestal onthoud je dat wel. De geur van een krachtige aromatische wijn is een onderdeel van het geheugen dat je gaat vullen met een diversiteit aan geuren. Het is namelijk bewezen dat geuren een grote rol spelen in onze hersenen bij bijvoorbeeld herinneringen en associaties met bepaalde dingen zoals een locatie.
Schrijf op wat je ruikt en wat er overheerst, dit is vaak de eerste geur die je ruikt. Wanneer je vaker aan de zelfde wijn ruikt ga je over naar de tweede iets mindere geur en omschrijf deze goed.
Het is goed om -nadat je een paar keer hebt geroken- even naar een neutrale geur te gaan om je neus te laten rusten. Je went namelijk snel aan bepaalde geuren en dan zou je jouw focus kunnen verliezen. Hierna kan je met een gerust hart verder gaan.
In de volgende blog gaan we in op de smaak!
Laat een antwoord achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.