Roussane
De Roussane druif is te herkennen aan de licht rood/roze gloed en de kleine vruchten. De druif is een Franse witte druif die vooral gebruikt wordt bij stevige en droge witte wijnen. Dit druivenras groeit slecht bij wind en is zeer vatbaar voor meeldauw. De Roussane druif groeit het best bij zonnig, droog en een warm klimaat. Door de hogere temperaturen hebben de Roussane wijnen een hoger alcohol percentage. De perfecte bodem voor deze druif is een stenige en gekalkte bodem. Voor veel wijnboeren is dit een lastig proces. De Roussanedruif is zeer vatbaar voor schimmels in de wijngaarden
Geur- en smaakkenmerken
De Roussane wijnen staan bekend om hun aromatische geuren van bloesem, abrikoos, droge vruchten en honing. Het zuurgehalte is voldoende, zodat de wijnen relatief langer houdbaar zijn. De wijnen geven een extra intense en diepe smaak. De Roussannedruif staat ook wel bekend om zijn krachtige en intense witte wijnen.
De smaken van de wijnen zijn fruitig en bloemig. De smaak tonen die je altijd terug vind in de Roussana wijnen zijn te vergelijken met perzik, citroen, mandarijn en peer.
Wijn- spijs
Doordat de Roussanne wijnen fris en fruitig zijn, zijn deze wijnen goed te combineren met romige gerechten, zoals carbonara pastagerechten die bestaan uit kaas en pancetta. Ook zijn de wijnen goed te combineren met vis, zoals kabeljauw in een roomsaus.
Een andere ultiem gerecht is romig eten met een kaasfondue. De romigheid van de gesmolte kaas is een heerlijke combinatie bij de frisse tonen van van de Roussane wijn.