Ripasso
De Ripasso-wijnen, beter bekend als Valpolicella Superiore, worden gemaakt van gedroogde druivenschillen, volgens de gewenste smaak en de voorkeuren van de wijnmaker. Het Val Policella-gebied, dat wordt gebruikt voor de productie van Ripasso, wordt ook gebruikt voor de productie van Amarone, maar in tegenstelling tot de andere Val Policella-wijnen worden hier ook 15 andere lokale variëteiten verbouwd, waaraan u tot 15 verschillende variëteiten kunt toevoegen en 5 verschillende soorten uit verschillende regio’s. Toen Ripasso voor het eerst werd geproduceerd, beschouwde Amarone van de arme man het als de wijn van de wereld, een onuitputtelijke bron, en het was de enige bekende regio van Italië met zo’n grote verscheidenheid aan druiven. Uiteindelijk vonden Valpolicella-producenten een manier om de smaak en kwaliteit van de wijn op een zeer hoog niveau te houden en kwam het woord “Ripasso”, een veelgebruikte wijnbereidingstechnologie, voor hen beschikbaar. Het is een regio die niet alleen bekend staat om zijn wijnen, maar ook om het terroir van zijn wijngaarden en de kwaliteit van de bodem.