Prosecco
De naam Prosecco staat voor een mousserende wijn uit Italië die gemaakt wordt van de Glera-druif.
Deze fris-fruitige mousserende wijn is, zeker in de ‘Spumante’-variant, een mooi alternatief voor Champagne.
Beschermde herkomst
De Glera-druif, heet van origine Prosecco en komt oorspronkelijk uit Kroatië, maar is nu veel in Italië en met name in de regio Veneto in groten getale te vinden. In 2009 heeft met om strategische reden de naam van de druif omgedoopt in Glera. Het idee daarachter: zo kon men een officiële en beschermde status verkrijgen voor deze drank genaamd: Prosecco! Vanaf 2009 heeft deze naam dus een beschermde herkomstbenaming. Zodoende mag alleen de mousserende wijn gemaakt van Glera-druiven en uit een van de beschermde DOC of DOCG-gebieden in Italië, de naam Prosecco dragen. Dat heeft men in Italië goed (en slim) afgekeken van Champagne….
Prosecco is een ideale appetizer doordat deze verfrissend en dorstlessend is en het neutraliseert daarnaast ook je smaak. Hierdoor wissel je wanneer je over gaat naar een voorgerecht makkelijk over naar een witte of rode wijn. Dit hoeft natuurlijk niet, want door zijn frisse smaak is prosecco ook ideaal geschikt om te serveren bij visgerechten.