Bron: RTL Nieuws
Proost! Eindelijk wijn zonder hoofdpijngoedje sulfiet
Nederlandse onderzoekers hebben een natuurlijke vervanger ontwikkeld voor sulfiet. Dat is goed nieuws voor de mensen die daar een intolerantie voor hebben of graag en veel goedkope wijn drinken.
Sulfiet zit in heel veel producten, zoals wijn, jam, schaaldieren en gedroogd fruit. Het wordt gemaakt uit zwavel en gebruikt als conserveringsmiddel. Sulfiet voorkomt dus dat voedingsmiddelen snel bederven.
Nadeel is dat een groep mensen er niet tegen kan. Ze krijgen er ademhalingsproblemen, hoofdpijn, hartkloppingen of jeuk van.
Eerste keer dat het lukt
Wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben nu samen met het bedrijf Natural4Sure een natuurlijk alternatief ontwikkeld voor chemische sulfiet. Het gaat om een vloeibaar extract, Sure genoemd, dat bestaat uit citroenmelisse en een kruidenmengsel.
“Het is de allereerste keer dat dit lukt. We hebben meteen een wereldwijd octrooi aangevraagd en gekregen”, vertelt Albert Zwijgers, levensmiddelentechnoloog en betrokken bij de uitvinding.
Vooral in goedkope zoete witte wijn
Deze sulfietvervanger wordt nu alleen nog gebruikt in wijn. Wijnmaker Stan Beurskens heeft de vervanger getest op witte wijn en de eerste 6500 flessen zijn een feit.
Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, wordt van sulfiet gezegd dat het voor dede volgende dag hoofdpijn bezorgd. Vooral in goedkope zoete witte wijn zit veel sulfiet. “Ik heb nooit hoofdpijn, maar als ik heel goedkope zoete witte wijn alleen maar ruik, voel ik al een steek in mijn hoofd”, beschrijft wijnkenner en schrijver Nicolaas Klei.
Test op andere producten
De HAS-onderzoekers claimen dat het ”s werelds eerste volledig natuurlijke sulfietvervanger’ is en spreken van een doorbraak. Professor Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelen en microbiologie aan de WUR noemt de uitvinding ‘niet wereldschokkend, maar wel leuk’.
Kruiden worden al heel lang gebruikt als conservering, weet Zwietering. “Als dit exact dezelfde werking heeft als chemisch sulfiet dan is het wel mooi, maar ik heb niet het idee dat dit echt een doorbraak is en vraag me af of het naast wijn ook werkt op andere producten.”
Dat laatste is nog niet bekend. Zwijgers: “Nu willen we gaan testen op vlees, vis en aardappelschijfjes.”
‘Geen andere smaak’
Ook vraagt Zwietering zich af of de citroenmelisse geen smaak afgeeft. Dat zou je wel verwachten bij bij zo’n naam, maar er zijn geen smaakafwijkingen volgens Zwijgers. “Wij extraheren bepaalde elementen uit de citroenmelisse. De smaakstoffen blijven achter. Dat is juist het verbazingwekkende van deze ontdekking.”
Wijnmaker Beurskens heeft het extract gebruikt bij wijn uit het hogere segment, vanaf zo’n 12 euro per fles. Daarbij is het smaakverschil met wijn met sulfiet verwaarloosbaar. “De meesten zullen geen verschil proeven.” Bij goedkope wijn zal dat waarschijnlijk anders zijn, verwacht Beurskens. Dat kan hij alleen niet met zekerheid zeggen, omdat de wijnspecialist de citroenmelisse niet heeft getest bij goedkope wijn.
Het Voedingscentrum vindt de ontdekking een positieve ontwikkeling voor de groep mensen die overgevoelig is voor sulfiet, maar zegt ook dat ‘onderzocht moet worden of het net zo effectief is als sulfiet en de groei van ziekmakende bacteriën kan voorkomen’.
Kwaliteitswijn
Nicolaas Klei is benieuwd naar de sulfietvervanger, maar om hoofdpijn te voorkomen heeft hij ook een andere oplossing: trek een fles van kwaliteit open. “In heel goede wijn wordt maar heel weinig sulfiet gebruikt. Sulfiet is meer een hulpmiddel voor als je heel rommelig wijn maakt.
Het is nog niet bekend of deze sulfiet-vervanger al daadwerkelijk wordt toegepast bij de productie van wijn. Maar misschien nog beter: er zijn ook wijnen waar gewoon géén sulfiet aan toegevoegd wordt. Dit vraagt veel kennis en discipline van de maker, maar gelukkig blijkt het wel degelijk mogelijk om ook zonder toegevoegd sulfiet kwaliteitswijn te maken.
Probeer ook eens wijn zónder toegevoegd sulfiet, en overtuig jezelf van de kwaliteit.