Steeds meer mensen worden enthousiast over de kwaliteit van biologische wijnen. We delen daarom ook graag het volgende bericht van Miss Wine and Dine over een proeverij met biologische wijnen:
Biologische wijnen proeven bij Wijnklas
Vorige week was ik op een proeverij van Wijnklas met als thema biologische wijnen. Wie denkt dat je dan alleen maar ongefilterde troebele wijnen krijgt heeft het helemaal mis. Dit waren stuk voor stuk echt prachtige wijnen! En ze schijnen steeds meer in opkomst te zijn
Wat betekent biologisch?
Lucien van Wijnklas vertelde bij elke wijn een interessant verhaal over de wijn, de druif en het wijngebied. En waarom de wijn biologisch is. Er zijn namelijk heel veel keurmerken voor biologische wijnen maar één ding hebben ze allemaal gemeen; ze bevatten weinig sulfiet en ze moeten van biologische druiven zijn gemaakt, dus zonder pesticiden. Naast biologische wijnen heb je ook nog biodynamische wijnen, vegan wijn en natuurwijn oftewel Vin naturel. Die gaan allemaal nog een stapje verder qua natuurlijke bereiding dan biologische wijnen.
Wij proefden zes wijnen:
een Hongaarse Tokaj van de Furmint druif. Heel smaakvol, veel fruittonen en vol!
een witte Spaanse natuurwijn (Loxarel). Licht van kleur, complex en heel moeilijk te peilen. Ik vond hem na een paar keer proeven wel lekker en apart. Echt een wijn waar je voor moet zitten en zelf bepalen wat je ervan vindt.
een bijzonder lekkere oranje wijn uit Albana, Italië (Vigna Rocca). Gemaakt van de zeldzame Albana druif. Deze was echt mijn favoriet!
twee mooie rode Italiaanse wijnen; eentje uit de regio Garda-meer en eentje uit Sicilië. Beide kersen-, bessen-, vanilletonen waarbij de afdronk bij laatste wat steviger was
en als klap op de vuurpijl een voortreffelijke Zuid-Afrikaanse rode wijn uit de Westkaap (Waterkloof, circle of life).
Stuk voor stuk fantastische wijnen met allemaal een ander smaakprofiel en een mooi verhaal achter de wijn.
Meer enthousiaste blogs over wijn, maar ook handige wijn-spijs tips, vind je op de site van Miss Wine and Dine: