Portugese wijn steeds meer in trek
Portugal is zeker niet het grootste wijnland ter wereld. En laten we eerlijk zijn: wie aan Portugal denkt, denkt toch vooral eerst aan Port.
En daarin doen we dit land als traditioneel wijnland toch tekort. Want waar druiven zijn, is wijn. En dat er ooit een historische reden is geweest dat men de versterkte portwijn is gaan maken (lees hier waarom), wil niet zeggen dat geen mooie wijnen in Portugal gemaakt worden.
Dat Portugese wijnen steeds meer in de belangstelling staan, heeft 2 belangrijke redenen:
- Er is de laatste decennia in Portugal veel energie gestoken in het verbeteren van de kennis van wijnbouw en het maken van wijn. Door nieuwe en betere opleidingen is er een kwaliteitsslag gemaakt in de hele productie van wijn. Als positief bijeffect heeft dit een groeiend aantal telers en makers doen besluiten om over te schakelen op duurzamere werkwijzen.
- Men is door de eeuwen heen trouw gebleven aan de eigen inheemse druivenrassen. En daarmee kan de avontuurlijke wijndrinker die open staat voor minder doorsnee rassen (waar de winkels al mee vol staan), nog veel lekkers ontdekken in deze kleinere buur van Spanje.
De wijnen uit Portugal kenmerken zich door hun warme en karaktervolle eigenschappen.
Portugal is trouw aan zijn traditionele druivenrassen: men heeft er nog zeker 150 inheemse soorten! Vergeet dus even de kaskrakers als Merlot, Chardonnay en Sauvignon. En laat je verrassen door wijnen van druiven met mooie namen als:
Moscatel – Malvasia – Tinta Roriz – Touriga Franca – Sousao – Arinto en dé nationele druif Touriga Nacional.