Pinot Grigio
De Pinot Grigio is een wijn waarvan de druif afkomstig is uit Frankrijk. De druif is erg populair en wordt dan ook in hoge aantallen geproduceerd. De Druif heeft een aantal verschijningen en staat dan ook bekend onder de namen Pinot Gris, malvoisie, grauburgunder, ruländer en szürkebarát.
De druiven worden bij voorkeur in koelere streken geteeld doordat ze nogal wat suikers en weinig zuren bevatten. De druif is hierdoor enorm vatbaar voor het klimaat dat de smaak kan beïnvloeden. In de warmere regionen ontstaan dan ook vaak zoete wijnen die nogal vlak van smaak zijn terwijl in de koudere regionen de druif vol en krachtig van smaak zijn. Een kenmerk van de Pinot Gris is dat de kleur van origine al zeer licht is wat de kleuren veelal wit met een uitschieter naar het rose. Een groot nadeel van de groei van de druiven is dat de druiven erg dicht op elkaar groeien wat ze vatbaar maakt voor rotting en schimmelvorming doordat er te weinig zonlicht op komt. Regen is dan ook een vrees voor de teler die de druif al vroeg gaat plukken met als gevolg dat de aroma’s niet lekker in de druif trekken wat de smaak niet altijd ten goede komt en deze vaak als vlak wordt ervaren.
In de Elzas oogst men de druif het liefst later in het jaar mits het weer het toelaat als vendange tardive. Dit is de reden dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. De Pinot Grigio-wijnen uit Italië worden vaak als ”droger” ervaren en zijn lichter en frisser met een mineraal karakter.