Pedro Ximenez
De Pedro Ximenez druif is een Spaanse witte druivenvariëteit die behoort tot de Vitis Vinifera die een hoog suikergehalte kan creëren. In de Spaanse wijnbouw wordt de druif gebruikt voor o.a. Malaga-wijn. De laatste jaren wordt de druif ook meer als droge witte wijn geproduceerd. De Pedro Ximenez wordt ook vaak afgekort naar PX. De PX is erg donker van kleur, ook is de wijn vaak bijna stroperig dik. Dit hoge suikergehalte in de wijn komt door het speciale drogingsproces. Door het te laten drogen van de druif ontstaat er een hoge suikerwaarden. Zodra de wijn gaat gister, wordt de wijn met alcohol versterkt. Hierdoor houd de wijn de fruitige smaken. Vervolgens wordt de rijping voortgezet in houten vaten.
Geur- en smaakkenmerken
De Pedro Ximenez heeft verschillende smaakkenmerken, zoals appelstroop, koffie, chocolade en rozijnen. Doordat de PX erg verleidelijk is wordt hij ook vaak als nippen of glaasje Espresso gedronken. De Pedro Ximenez is goed te combineren met een lekker ijsje, chocolade, gebak of een ander heerlijk dessert.