Nebbiolo
Nebbiolo is een Italiaanse rode druivensoort die wordt geteeld in het bergachtige gebied van Piemonte. Nebbiolo is een druivensoort en een variëteit aan rode wijnen van de hoogste kwaliteit en is vooral bekend van de wijnen Barolo en Barbaresco. Het wordt voornamelijk geteeld in Noord-Italië, waar het zijn topkwaliteit bereikt en is een dominante druivensoort in alle vijf DOCG-regio’s (bijna alle van de vele DOC’s die op Italiaanse wijnetiketten te vinden zijn). Nebbiolo-wijnen worden gekenmerkt door sterke tannines, een hoge zuurgraad en kenmerkende geuren die worden omschreven als teer en roos. Door de hoge zuurgraad van Nebbiolo-wijnen passen ze goed bij hartige gerechten die rijk zijn aan vet, boter en olijfolie. Een glas fijne nebbiolo-wijn combineer je met sappige steaks, oude kaas of romige pasta. Als het goed wordt gedaan, kan een wijn gemaakt van Nebbiolo druif nog na 15 of 20 jaar een genot zijn.