Muscat wijn
Muscat wijn is een wijnsoort die vooral in Frankrijk wordt geproduceerd. Het is een wijn die veelal wordt gedronken na of tijdens het dessert en heeft een zoete geparfumeerde afdronk met een bloemig aroma. Vanwege zijn karakter, leent deze druif zich ook goed om versterkte wijn van te maken. Dit levert verrukkelijke dessertwijnen op (officieel Vin Doux Naturel genaamd).
De Muscat druivenfamilie bevat meer dan 200 verschillende soorten en heeft verschillende kleuren. De kleuren van de muscat druif varieert van spierwit bijvoorbeeld de Muscat Ottonel, geel (Moscato Giallo en roze (Moscato rosa del Trentino). Er zijn ook zwarte varianten zoals de Muscat Hamburg maar die is vrij bijzonder van smaak. De oorsprong van de Muscat wijn ligt in Griekenland waarna deze over is gebracht naar Frankrijk.
Smaakprofiel Muscat wijn
De smaak van Muscat wijn is meestal licht zoet en licht geparfumeerd, met bloemige aroma’s. De smaak is niet altijd eenduidig en kan vaak verschillende tonen hebben maar altijd met een geparfumeerd karakter. Er worden echter ook steeds meer droge wijnen gemaakt van deze druif. Het resultaat is dan een zeer aromatische, vaak kruidige maar ook verfrissende wijn.