Mourvedre
Mourvedre is een kleine rijpende druif met een dikke schil die zijn oorsprong vindt in Spanje, waar hij Monastrell wordt genoemd en bekend is geworden als een hoofdbestanddeel van de Franse wijnbereiding. Door zijn dikke schil produceert het een sterke tanninesmaak en wordt het gebruikt voor het mengen van druiven. In sommige regio’s, zoals Bandol in Frankrijk en Jumilla in Spanje, hebben Mourvedre-wijnen een wildachtige smaak. Onder de juiste omstandigheden kan de druif een hoog suikergehalte bereiken. De wijn ruikt naar een explosie van donker fruit, bloemen en viooltjes, met kruidachtige aroma’s van zwarte peper, tijm en rood vlees. Hoewel ondoorzichtig, wordt het gebruikt voor het mengen van druiven voor populaire wijnen zoals Chateauneuf-du-Pape.
Mourvedre geeft de voorkeur aan warm weer en voldoende water om wijnen te maken die op hun best zijn. Dit is mede te danken aan het feit dat het wijnen produceert die rijk zijn aan tannines en een hoog percentage aan alcohol. Hoewel de wijn niet bekend staat als een op zichzelf staande druivensoort, is Mourvedre een populaire blendwijn in de regio Chateauneuf-du-Pape in de Rhône.