Merlot wijn
Merlot wijn is een populaire wijn die gemaakt wordt van blauwe druiven. Merlot is een traditionele druivensoort uit de Franse streek Bordeaux, daarnaast komt deze druif ook veel voor in de Médoc, Pommerol en Saint-Émilion. Door de grote populariteit van deze wijn, is de druif inmiddels wereldwijd terug te vinden. De naam Merlot is te danken aan de merel waarna deze druif vernoemd is.
De Merlot druif is groter dan gemiddeld (oa. groter dan de Cabernet sauvignon) en heeft een erg dunne schil. Daarnaast wordt de druif erg snel rijp wat ideaal is in koele gebieden. Hij kan dan ook vrij snel geplukt worden waarna deze kan rijpen in vaten. Doordat de druif weinig kleurstof en tannines bevat kan deze snel worden gedronken. Toch kan Merlot ook lang bewaard worden wanneer deze lang heeft kunnen rijpen in speciale eiken vaten waar de smaak van Merlot optimaal kan ontwikkelen.
Terwijl Merlot de neiging heeft om wijnen te produceren met kersen, pruimen, chocolade en subtiele zoete kruiden, heeft Cabernet Sauvignon de neiging om zich te concentreren op krenten, cassis, ceder en chocolade, naast andere smaken en aroma’s. Ook andere Zuidwest-Franse druivenrassen zoals Tannat, Ivoorkust, Gascogne, Malbec, Cahors en de meer frequente Petit Verdot profiteren van de matige aanwezigheid van Merlot. Merlot wordt geproduceerd in zowel droge als zoete vormen, waarbij droge Merlot de meest voorkomende is.