Melon de Bourgogne
Melon de Bourgogne, een van de meest ongewone Franse druivensoorten, wordt al eeuwenlang verbouwd in de Loire-vallei. Het thuisland van de druif is Bourgondië, waar hij ook in mindere mate wordt verbouwd. Melon de Bourgogne is een meloenvariëteit van witte druiven die wordt geteeld in de Loire-vallei in Frankrijk. Het is een witte druivensoort die bekend staat als Muscadet. De meeste wijnen uit de Melon de Bourgogne zoals Muscadet zijn bedoeld om jong te drinken, maar in sommige gevallen worden ze meerdere jaren gerijpt. De wijn drukt zijn inheemse muscatels uit door zijn kenmerkende mineraliteit door de zee in profiel.
Tegenwoordig is er een spectrum aan stijlen, kwaliteiten en prijzen voor Muscat-wijnen. Wie Parijs bezoekt, vindt Muskateller in de etalages en op de meeste wijnkaarten van de restaurants. Wijnwinkels dragen het, en zo nu en dan een goed restaurant.
Ooit waren de druif en de wijn die het produceerde synoniem in de Muscadet-regio van de Loire-vallei, en ze worden nog steeds geproduceerd in Muscacadet-wijnen. Jarenlang werden wijnen aangeduid als Pinot Blanc, een andere druif.
De druiven en wijnen van de melon de bourgognes worden verbouwd aan de Atlantische Oceaan in Frankrijk in de Loire-vallei rond de stad Nantes.
Uit DNA-analyse van de Melon de Bourgogne blijkt dat het een kruising is tussen Pinot blanc en Gouais blanc. Het heeft een hoge zuurgraad, maar worstelt tot op heden nog om een goede smaakconcentratie te bereiken. Ook bekend als Muscadet, ondanks zijn eigen naam.