Eau-de-Vie’s: alles over Marc de Bourgogne, Calvados, Cognac, Grappa…
Het zijn allemaal zogenaamde Eau-de-vie’s, maar wat is nu eigenlijk het verschil? Wij leggen het je graag uit.
Marc de Bourgogne is een distillaat. Als basis wordt geen wijn gebruikt, maar juist de resten van druiven en pitten die ná de persing voor wijn, overblijven. Dit residu wordt na toevoeging van water opnieuw vergist en gestookt (gedistilleerd dus). De rijping vindt daarna weer op houten vaten plaats.
Cognac is een brandewijn gemaakt van witte wijn. Om de wijn houdbaar te maken voor de lange overtocht naar Nederland, per schip in houten vaten, werd die in vroeger tijden gedistilleerd. De Fransen hebben dit proces verfijnd tot de drank genaamd Cognac. De naam wordt ontleend aan de streek waar hij gemaakt wordt (Cognac).
Tegenwoordig wordt de witte wijn die als basis gebruikt wordt, 2 maal gedistilleerd. Tijdens dit proces scheidt men de alcoholdamp en water. De alcoholdamp wordt na afkoeling minimaal 2 jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Deze rijping op hout, die voor de exclusievere soorten tot 25 jaar kan duren, geeft aan Cognac zijn karakteristieke smaak en kleur.
Armagnac wordt op dezelfde wijze als Cognac gemaakt. Alleen met het belangrijke verschil dat Armagnac maar 1 keer gedistilleerd wordt en dat deze drank maar 1 jaar hoeft te rijpen op hout. En Armagnac mag alleen maar geproduceerd worden in de streek, je raadt het al: Armagnac.
Calvados komt van origine uit de Calvados-streek in Normandië. Als basis wordt geen wijn gebruikt, maar appelcider. Calvados krijgt zijn kleur door toevoeging van karamel.
Herkomst van Marc de Bourgogne
Marc wordt in veel wijnstreken gemaakt. Bijvoorbeeld in de Elzas heet hij dan Marc d’Alsace, in de Champagne streek wordt het dan een Marc de Champagne. En de Marc de Bourgogne in het VinoPura-assortiment, komt natuurlijk weer uit…. de Bourgogne! Overigens heet deze drank in Italië Grappa en in Spanje Orujo. Zelfs landen als Portugal, Duitsland en Hongarije kennen hun eigen varianten.
Van origine was een ‘Marc’ een wat boerse drank: hij werd immers gemaakt van druivenresten…. Maar een Marc is eigenlijk juist een verfijnde drank. Krachtig, met intense aroma’s, en zowel zacht als delicaat in de afdronk. Wat een goede Marc onderscheidend maakt, is dat er in tegenstelling tot andere eau-de-vie’s wél in te herkennen is van welke druif ze gemaakt zijn! Er zijn tegenwoordig zelfs zeer verfijnde, bijna trendy, Marcs verkrijgbaar. Van hele hoge kwaliteit en met verschillende mate van rijping. In Nederland is goede Marc de Bourgogne slechts mondjesmaat verkrijgbaar.
Gelukkig vind je bij VinoPura de Marcs van het beroemde huis Maison Jacoulot. We hebben 3 varianten: de l’Authentique, de Extra Egrappé, zelfs een zogenaamde ‘Fine’ die maar liefst 20 jaar gerijpt heeft!
Nieuw in ons assortiment: Calvados van Claque-Pepin en Grappa van Wijngaard Dassemus en Grappa van Punset.