Malvasia
Malvasia is een groep druivenrassen die wordt verbouwd rondom de Middellandse Zee. Binnen de verschillende varianten van deze druif, zijn zowel witte als rode soorten te vinden. De druif en de wijnen hiervan, werden al in de Middeleeuwen verhandeld, met name vanuit Griekenland. Dat zou ook een verklaring zijn voor de naam, want die is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van de Griekse stad Monemvasia.
Het heeft een sterke historische connectie met diverse mediterrane eilanden, zoals Sicilië, Sardinië, Corsica en Madeira. Op dit laatste eiland wordt van deze druif de beroemde Madeira-wijn gemaakt. Gelukkig leent de Malvazija zich ook zeer goed voor het maken van droge wijn. En daarom wordt ze ook steeds vaker aangeplant in wijngebieden in Italië, Spanje en Frankrijk. Daarnaast is er een groeiende belangstelling in Kroatië en Slovenië. Daar wordt er lekker geëxperimenteerd met deze veelzijdige druif. Onder andere voor de hippe Orange-wijnen
Kenmerken
De Malvazija kenmerkt zich door vaak sterke en zwoele aroma’s van wit fruit, bloemen en citrusvruchten. Hoewel zij ook duidelijke frisse zuren kan hebben, spelen zoete tonen ook zeker een belangrijke rol. Niet verwonderlijk dus dat er vaak versterkte, zoete, aromatische wijnen van gemaakt worden. Voorbeelden hiervan zij Madeira en Vin Santo.