Macabeo
Macabeo wordt verbouwd door heel Noord-Spanje en in een gedeelde van Zuid-Spanje waar men Cava mag maken. De Macabeo wijn wordt in Catalunya geassembleerd met Xarel-lo en Parallada. Deze combinatie zorgt voor een van de beste wijnen van Spanje. De Macabeo is de belangrijkste witte druif voor Roija en Navarra. De druif wordt ook in Frankrijk aangeplant in de Languedoc, de Provence, de Roussillon en in het zuidelijke Rhône. De Macabeo is zeer hitte- en droogteresistent. De oogt wordt relatief laat gedaan.
Geuren en smaakprofiel
Soms wordt de Macabeo druif verweten als neutrale druif. Toch hebben wijnmakers de kunde om de goede aroma’s en de kruidige neus er wel in te krijgen. In de wijnen van de Macabeo-druif komen smaken overheen met de smaak van honingmeloen. Zacht en licht van smaak zijn de kenmerken van de wijnen die van de Macabeo worden gemaakt. Naast honingmeloen zit in deze witte wijnen ook de tonen van grapefruit en limoen. Deze tonen geven de wijn extra smaak. Kort samengevat zijn de Macabeo-wijnen droog, fruitig, licht en fris.
Wijn-spijs
De wijnen hebben een relatief laag zuur gehalte en een hoog alcoholgehalte. De Macabeo wijn wordt vaak gedronken als aperatief.