Italiaanse wijn
Groeiende populariteit
De Italiaanse wijnen staan steeds meer in de belangstelling, waarmee de populariteit van Italiaanse wijn op de markt groeit. Door de grote verscheidenheid aan druivensoorten, klimaatregio’s en manieren van produceren, biedt Italië een enorme variatie aan wijnstijlen.
Terug naar de essentie
Steeds vaker kiezen Italiaanse wijnmakers er gelukkig voor om terug te keren naar de essentie van mooie wijn: eerlijke wijn, zonder toevoegingen. Het aanbod van heerlijke, goede, biologische wijnen groeit dan ook gestaag. En dat vinden wij bij VinoPura natuurlijk goed nieuws!
Ongeacht jouw budget en voorkeur voor wijn, je zult zeker een “Italiaanse wijn” vinden die bij je past.

Classificatieniveau van Italiaanse wijn
De DOC (Denominazione Origine Controllata) is het belangrijkste classificatieniveau voor “Italiaanse wijnen” en omvat de meeste traditionele wijnen van Italië. Dit type wijn is een van de beste Italiaanse wijnen, en omdat de druiven zo goed zijn, produceert Italië wijnen die echt Italiaans zijn. In de DOC zijn er veel verschillende druivensoorten die ervoor zorgen dat Italië een grote verscheidenheid aan wijnen produceert, waarvan sommige erg goed zijn en andere niet.
Als je op zoek bent naar een mousserende, licht zoete rode wijn, dan is Lambrusco de Italiaanse wijn voor jou, en Montepulciano is een van de beste wijnen gemaakt van Sangiovese druiven. Je kunt ook Tignanello vinden, gemaakt van Pinot Noir, Pinot Grigio, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Chablis. In Trentino en Lombardije vindt u ook enkele van de beste mousserende wijnen van Italië, gemaakt van Pinot Noir of Chardonay druiven, evenals enkele geweldige rode wijnen van andere druivensoorten.
Deze wijn veroorzaakte voor altijd een revolutie in de wereld van de Italiaanse wijn toen hij werd gemaakt in 1978, en vandaag is Italië vooral bekend om zijn mousserende wijn Chianti Classico.

Toscaanse wijnen
Toscaanse rode wijnen worden gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabenet Franc en zijn net zo populair als die uit de regio’s Chiantsi en Classicos, maar er wordt ook een breed scala aan populaire witte wijnen geproduceerd, waaronder Pinot Grigio, Soave en Arneis. Toen ze werden geïntroduceerd, werden veel first-timers geclaimd, zoals de eerste Sangiovese die op barriques rijpt, de “eerste” Italiaanse wijnen die worden gemengd of de “eerste” rode blend van Chianci ClassICO, die alleen rode variëteiten gebruikt.
Deze bijzondere Italiaanse wijnstreek wordt gedomineerd door Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabenet Franc, maar er zijn veel andere druivensoorten, zoals Chianti Classico en Chianci Classico. Soave is een van de meest populaire rode wijnen van Italië en staat bekend als “Soave” in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.
Veneto is misschien niet de populairste rode wijnregio van Italië, maar het produceert enkele van de beste rode wijnen ter wereld, zoals Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabenet Franc. Toscane staat natuurlijk bekend om zijn generieke Chianti, maar de veel meer gewaardeerde Sangiovese wijnen uit de regio zijn nauwer verwant aan Veneto. De bekendste wijnen van Sang Giovese – met uitzondering van de rode wijnen – zijn Chianci Classico en Vino Nobile.
Nog meer gewaardeerd wordt Brunello di Montalcino, gemaakt van 100% Sangiovese druiven, die samen met Barolo en Barbaresco de drie grootste Italiaanse wijnen vormen met de “B.” Het is een van de mooiste uitingen van Italiaanse Sangiovese-druiven en waarschijnlijk het beste voorbeeld van de Sang Giovese ter wereld, maar ook de duurste. De Bolgheri-wijnen, geclassificeerd als “Super Tuscan”, behoren samen met Chianti en Cabernet Sauvignon tot de 10 meest populaire rode wijnen in Italië.
Terwijl Cabernet Sauvignon de koning van Californië is, regeert in Italië Sangiovese, de wereldberoemde wijn van Chianti, Classico en Lambrusco, evenals Barolo en Barbaresco. Deze gedurfde gestructureerde Italiaanse rode wijn is 100% Sang Giovese en wordt vaak vergeleken met de rijke Chianci, Classico of Lambrusco.
Campanië in Zuid-Italië staat bekend om zijn witte wijnen zoals Fianco en Greco en produceert ook enkele van de beste Italiaanse rode wijnen zoals Aglianico. De Italiaanse producent Liv-ex list bevindt zich in de regio Lazio in Rome, grenzend aan de Alpen en Piemonte, twee regio’s die de beste Italiaanse wijnen aanbieden.
Italiaanse wijn onderverdeeld
Over het algemeen kan “Italiaanse wijn” worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: DOCG (Italiaanse wijnen), DOCC (DOCW) en DOCG (DOCG). Het soort wijn op het etiket betekent dat de wijn in een bepaalde regio wordt geproduceerd en dat er veel verschillende soorten wijnen zijn in verschillende regio’s van Italië. Italiaanse wijnen worden gemaakt van veel verschillende druivensoorten: Italië biedt druiven uit lokale streken, terwijl sommige wijnen uit verschillende druiven kunnen bestaan. Een bepaalde “Italiaanse wijnstreek” wordt gedomineerd door een enkele druivensoort, zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay of Pinot Noir, maar ook door andere variëteiten.
De eerste wijnen die in Italië de DOCG-status kregen, waren Chianti uit Toscane, Piemonte, Barolo en Barbaresco, op de voet gevolgd door Chianese uit Piesmont en Barolos uit Barbaredco. Italiaanse wijnen, en is waarschijnlijk het beste voorbeeld van Sangiovese-wijnen ter wereld met de hoogste kwaliteit en de beste smaak. We tellen de Bolgheri-wijnen, geclassificeerd als “Super Tuscanans”, en de Bolognese wijnen met de “B” -classificatie.
Chiantiwijnen behoren tot de bekendste, maar er is ook een verscheidenheid aan populaire witte wijnen geproduceerd, waaronder Pinot Grigio, Soave en Arneis. DOCG-wijnen zijn gemaakt om de Italiaanse topwijnen verder te onderscheiden van de bestaande kwaliteitsvoorraden. Tegenwoordig staat Italië bekend om zijn mousserende wijnen zoals Chiantis, Barolos en Classico, maar ook om zijn rode wijnen zoals Pinot, Chardonnay en Cabernet Sauvignon.