Hoelang blijft wijn goed na het openen?
Bij VinoPura vindt je de lekkerste wijnen. Maar hoe lang blijft een geopende fles eigenlijk goed zonder dat er verlies van smaak en aroma is? Zodra de fles is geopend komt er namelijk zuurstof bij. Hiermee begint het oxidatieproces, wat simpelweg betekent dat de wijn langzaam ‘bederft’.
Wij van Vinopura weten als geen ander hoe je optimaal van goede wijn kunt genieten. Lees hieronder dan ook onze bewaartips!
Witte wijn
Witte wijn, en eigenlijk ook rosé, is het lekkerst wanneer deze direct wordt opgedronken. De wijn bevat veel smaak en deze vervaagt naar mate de tijd dat de fles is geopend. Witte wijn komt het beste tot zijn recht wanneer je deze na het openen dus direct uitschenkt.
Na een paar dagen zijn de geur en de smaak ervan namelijk vaak al veel minder intens als direct na het openen. Witte wijnen met iets meer zuren, zoals bijvoorbeeld de riesling of sauvignon, kun je overigens wel wat langer bewaren, namelijk zo’n twee à drie dagen.
Rode wijn
Met rode wijn ligt het net iets anders. Dit komt door de hoeveelheid tannines en de zuren die rode wijn bevat.
Om de wijn langer houdbaar te maken kan je de geopende wijn in de koelkast bewaren of in een koude omgeving. Vervolgens blijft de wijn tot drie dagen goed op smaak. Let wel: Voordat je de wijn uitschenkt dien je de wijn wel weer op kamertemperatuur te brengen voor de optimale smaakbeleving.
Hoe meer tannines en zuren een rode wijn bevat, hoe langer deze houdbaar is na het openen van de fles. De donkere stevige rode wijnen kun je wat langer bewaren, rond de drie à vier dagen afhankelijk van de temperatuur. Lichte rode wijnen kun je het beste binnen twee dagen nuttigen.
Mousserende wijn
Mousserende wijn zit vol heerlijke bubbels wat een echte beleving is tijdens het drinken. De keerzijde hiervan is dat de wijn minder lang lekker blijft omdat het koolzuur al snel -na het openen- verdwijnt.
Niet alleen het koolzuur, maar ook de smaak verdwijnt daarmee ten dele. Deze wijnen smaken dus het beste wanneer je deze na het openen direct opdrinkt. Beter gezegd: ze zijn eigenlijk niet geschikt om na opening te bewaren. Er bestaan wel speciale afsluitdoppen voor mousserende wijnen (let op geen zgn. vacumeer doppen: deze onttrekken juist het koolzuur!). Maar ook met deze doppen is de bewaartijd beperkt.
Zoete wijn
In zoete wijnen zitten verhoudingsgewijs meer suikers en dat is van nature een conserveringsmiddel. De suiker zorgt ervoor dat je zoete wijnen meestal wel enkele dagen kunt bewaren, zonder dat de geur en smaak verloren gaat. Bewaar zoete wijn in de koelkast of in de kelder.
Vacumeren
Er zijn handige vacumeerpompjes te koop waarmee je na het inschenken van de eerste glazen, de in de fles aanwezige zuurstof weer kunt wegpompen. Hiermee, in combinatie met koel en donker bewaren, kun je de houdbaarheid nog met enkele dagen verlengen. Let wel: het oxidatieproces is na het ontkurken definitief begonnen en gaat ook nadat je de zuurstof hebt weggepompt, weliswaar trager, maar nog steeds gewoon door.