Grüner veltliner
Grüner veltliner is de populairste wijn uit Oostenrijk en persoonlijk verantwoordelijk voor het wijnsucces uit deze regio. Namelijk meer dan 30% van alle wijnen die worden verbouwd is van de Grüner veltliner. Deze wijn is de meest populaire in zijn soort en vooral in Oostenrijk een regelrecht succes. De bladeren van de wijnstok zijn vijflobbig met trossen die lang en toch compact zijn. De Druiven hebben een diepgroene kleur en zijn vaak in oktober rijp op het noordelijke deel.
Van een deel van de Gruner veltliner wordt mousserende wijn gemaakt en de druif leent zich dan ook perfect voor heerlijke frisse dessertwijnen.
Grüner Veltliner heeft een goede reputatie opgebouwd qua diversiteit waar je deze wijn bij kunt drinken. Vandaar dat je vrijwel in elk restaurant een goede Grüner veltliner kunt vinden en bij elk gerecht zou je bij wijze van deze wijn kunnen krijgen. Zoals gezegd wordt een deel gemaakt tot mousserende wijn, maar sommige wijnen kunnen lang worden gerijpt. De wijngaarden van de Donau ten westen van Wenen produceren zeer zuivere, minerale Grüner Veltliners welke bedoelt zijn om langer weg te leggen zodat deze lang kan rijpen en de smaak wat verder kan ontwikkelen. Beneden in de vlakten zijn de citrus- en perziksmaken duidelijker, met kruidige tonen van peper en soms tabak.