Grappa
Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank en werd oorspronkelijk vervaardigd uit de restanten van druiven na de wijnbereiding. De smaak van Grappa hangt daarom af van de druif die gebruikt wordt en de kwaliteit spelen hierbij een rol. Ook het productieproces beïnvloed de smaak denk hierbij aan het soort vat waarin grappa rijpt en duurtijd van de rijping. Grappa heeft een alcoholpercentage van 37,5% en heeft een beschermde productnaam in de Europese Unie. Het werd in het verleden misschien niet als een chique drank beschouwd, maar tegenwoordig wordt Italiaanse grappa gevierd om zijn populariteit en finesse, net als elke andere alcoholische drank. Grappa wordt traditioneel geproduceerd uit afgedankte druivenpitten, stengels en stengels, producten van het wijnbereidingsproces, sinds de middeleeuwen. Maar zijn geschiedenis heeft nog diepere wortels en het is een van de oudste en meest populaire alcoholische dranken in Italië. De Grappa drank is vergelijkbaar met het Franse ”eau de vie”.
De eerste distilleerderij (Nardini Distillery) werd geopend in Venetië, waar het vandaag nog steeds grappa’s produceert. Grappa wordt geproduceerd door honderden wijnmakerijen en distilleerderijen.
Om de naam Grappa te mogen gebruiken moet er aan onderstaande voorwaarden worden voldaan;
- Grappa moet geproduceerd zijn in Italië of in het Italiaanse deel van Zwitserland.
- Grappa moet gemaakt worden van druivenpulp.
- De fermentatie en distillatie moet gebeuren op de pulp.
- Het sap van de druiven mag niet gebruikt worden voor de fermentatie.