Grappa
Grappa is een Italiaanse gedestilleerde drank en werd oorspronkelijk vervaardigd uit de restanten van druiven na de wijnbereiding. Denk hierbij aan het vruchtvlees, schillen, maar ook de pitjes en steeltjes. De smaak van Grappa hangt daarom af van de druif die gebruikt wordt. En natuurlijk de kwaliteit hiervan. Ook het productieproces beïnvloed de smaak bijvoorbeeld door het soort vat waarin grappa rijpt en duur van de rijping.
Smaakprofiel van Grappa
Het smaakprofiel van grappa is afhankelijk van de gebruikte druivensoorten, maar het karakter kan toch het best omschreven worden als sterk en droog. In kwalitatief goede Grappa’s zijn kenmerken van de gebruikte druivensoort terug te vinden.
Er bestaan ook varianten van grappa waarbij tijdens de destillatie kruiden of specerijen worden toegevoegd. Denk hierbij aan ingrediënten als: koriander, tijm, lavendel, basilicum of tijm. Deze gearomatiseerde soorten heten Grappas Aromatizzata.
Grappa behoort tot de categorie eau de vie
Grappa heeft een beschermde productnaam in de Europese Unie. Het werd in het verleden misschien niet als een sjieke drank beschouwd, maar tegenwoordig wordt Italiaanse grappa geroemd om zijn finesse, en is juist een trendy drank geworden. Grappa wordt al gemaakt sinds de Middeleeuwen. Grappa hoort tot de categorie ”eau de vie”.
De eerste destilleerderij (Nardini Distillery) werd geopend in Venetië, waar het vandaag nog steeds grappa’s produceert. Grappa wordt geproduceerd door honderden wijnmakerijen en destilleerderijen.