Dolcetto wijn
Dolcetto is een rode druif uit Piemonte in Noord-Italië. Het is vernoemd naar de druif en dus ook de naam van de Dolcetto wijn die ervan wordt gemaakt. Een typische Dolcetto heeft een donker, kruidig aroma met aardse ondertonen van amandelen en walnoten, met meer voorbeelden van tannines.
In 2005 werd de oorspronkelijke DOC DolCetto di Dogliani Superiore ingetrokken en vervangen door DOCG, ondanks het feit dat DOCG in een beperkte zone wordt geproduceerd en dat de opbrengst van de druif beperkt is tot 70 kwintalen per hectare. Dolcettos dalba doc is de meest populaire Dolcetto-wijn in het gebied en de grootste variëteit, waarbij meer dan de helft van de totale wijnproductie wordt vertegenwoordigd door de druif.
Dolcetto betekent “beetje zoet” in het Italiaans, maar is een verkeerde benaming. Dolcetto’s zijn niet zoet in de zoete zin; ze hebben overheersende fruitsmaken van bramen en pruimen. Het is vernoemd naar het kleine zoete, dat in het Italiaans “dolCetto” betekent, wat een beetje misleidend is, omdat dolcetto’s wijnen zijn met zoete tannines, die door de jaren heen eigenlijk samentrekkend zijn en een fruitig karakter hebben.
De lokale bevolking zegt zelfs dat Dolcetto oorspronkelijk verwees naar de zoete heuvels in de omgeving van La Colina. Daarom is het een verkeerde benaming die ontstond omdat het te zoet aanvoelde in vergelijking met de zure druiven van Nebbiolo en Barbera.