Dassemus staat voor biodynamisch èn minimale foodmiles
De wijnen van Dassemus passen dus helemaal in het streven van VinoPura om het assortiment zo duurzaam mogelijk op te bouwen.
Wijngaard Dassemus ligt in de grensstreek met België, net onder Breda. Vernoemd naar het buurtschap Dassemus, gelegen tussen het natuurgebied ’t Broek, het Chaamse bekenstelsel en diverse landgoederen. Sinds 2005 werken Ron Langeveld en Monique van der Goes hier zo duurzaam mogelijk met respect voor de natuur. Sinds 2015 was de wijngaard al biologisch gecertificeerd. Maar inmiddels zijn Ron en Monique al weer een paar stappen verder: er wordt biodynamisch en volgens de richtlijnen van Demeter gewerkt. Ook het gebruik van zwavel/koper is hier volledig uitgebannen. De wijnen hebben de appellatie Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
Biodynamische topsporter
Na een carrière in de IT en als topsporter, maakte Ron de switch naar fulltime wijnmaker. Van een proefveldje met 100 druivenstokken, is de wijngaard inmiddels uitgegroeid tot 4 hectare en ruim 16.000 druivenstokken. Het doel is duurzame wijnbouw te bedrijven, volledig biodynamisch. Daarmee is Dassemus de eerste Demeter gecertificeerde wijnmaker in Brabant. Een deel van het assortiment bestaat uit natuurwijnen.
Dat het Ron inmiddels lukt om in Nederland mooie en kwalitatieve wijnen te maken, komt o.a. door de keuze voor doorontwikkelde druivensoorten. Deze zijn resistent tegen de meeste ziektes én gedijen goed in ons klimaat. In Duitsland leerde Ron het vak van wijnmaker. In dat land is de biologische landbouw en biologische productie al sinds de jaren ’70 volop in ontwikkeling. Ook de druivenrassen waarmee Dassemus nu werkt zijn afkomstig uit Duitsland. Daar worden doorlopend nieuwe kruisingen ontwikkeld die zich perfect lenen voor biowijn en dit klimaat.
Zowel de hele kweek als de vinificatie zijn van Ron’s eigen hand. Naast wijn maakt hij ook diverse destillaten (o.a. Calvados en Grappa).
Ron over zijn ambitie en missie met Dassemus:
“Het is onze ambitie om een kwalitatief goede Nederlandse wijn te maken. Daarbij vraagt deze tijd naar ons idee om duurzaam gebruik van de grond. De wijngaard wordt daarom op biologische wijze beheerd”.
“Wij willen de wijngaard niet besproeien met chemische middelen, ook niet met zwavel of koper. Onkruidbeheersing gebeurt mechanisch. Er wordt geen kunstmest gebruikt, we bemesten alleen met gecomposteerd plantenafval en gft-afval. Samen met de mest van onze eigen geiten en kippen wordt dit eens per jaar in de wijngaard uitgereden”.
“Na mijn carrière in de olympische kanosport, wil ik nu het hoogst haalbare bereiken met wijn maken”.
Er wordt nog constant getest welke druiven het beste resultaat opleveren op ‘Dassemus’ Inmiddels hebben o.a. de volgende druiven zich bewezen als perfecte basis voor mooie Dassemus-wijnen:
- Solaris (witte druif: type Sauvignon Blanc / Grüner Veltliner)
- Rondo (rode druif: type Pinot Noir / Gamay)
- Johanitter (witte druif: type Riesling)
- Souvignier Gris
- Muscaris
- Cabernet Cortis
- Baron