Ciliegiolo
Ciliegiolo is een rode wijndruif die zijn oorsprong vindt in Italië en is vernoemd naar de Italiaanse kers (Ciliegia). Ciliegiolo produceert met zijn bessen een kleurrijke geur die ruikt naar rijpe kersen. De Sangiovese heeft veel zure kersenaroma’s, maar de meest bekende Ciliegiolo is sterk geparfumeerd en heeft de eigenschap om de afdronk van de wijn iets te verhogen naarmate de fles ouder wordt. Deze fruitige eigenschap zorgt ervoor dat het gebruikt kan worden in de appellaties Novelli (jonge wijnen) en Chianti. Ciliegiolo is een heerlijke Italiaanse wijn en komt met name uit Midden- en Noordwest-Italië die de afgelopen tien jaar in de vergetelheid is geraakt, maar een renaissance doormaakt in Ligurië en in zijn spirituele thuisland Toscane. De regio is de thuisbasis van de legendarische wijnstreken van Brunello, Montalcino, Chianti en andere rode druiven, waarvan Sangiovese koning is.
Ciliegiolo wordt vaak gedronken in combinatie met wit vlees, vis en smakelijke schaaldieren. Ciliegiolo wordt vaak geperst met andere rode druiven zoals Sangiovese en Canaiolo.