Cidrerie Claque-Pépin: biologische ciders en calvados uit Normandië
Kwaliteit door traditie
De cider-makerij van Claque-Pepin is gevestigd in de oude boerderij van het kasteel van Serans. Deze dateert uit de 17e eeuw en is recent helemaal opgeknapt.
Voor Benoit en Sandrine Louvet is het maken van Calvados een ware familiehistorie. De traditie en ambacht van de cider-makerij Claque-Pepin, wordt al vele generaties doorgegeven. Hun passie is het maken van producten voor de echte fijnproever, volgens de Normandische traditie.
Door het hoge ambachtsnivo, kenmerkt hun jonge Calvados zich door een heerlijke geur van verse appels en een lange afdronk met subtiele fruitsmaken.
De oudere soorten Calvados hebben door het rijpingsproces nóg meer subtiele tonen ontwikkeld. Denk daarbij aan sinaasappel, gekonfijt fruit, kruiden en zelfs vlagen van chocolades en de geur van sigarenkist. Absolute top delicatesse deze Calvados!
Biologische productie
Belangrijk voor het VinoPura-assortiment is dat Claque-Pepin, pionier is op het gebied van biologische landbouw en productie van biologische gedistilleerde dranken. Zij controleren de productielijn van appel- en perenproducten vanaf fruitteelt tot en met het bottelen. Daarmee onderscheid Claque-Pepin zich door hoge kwaliteit en traditie te koppelen aan duurzaamheid!
Cider
Hun boomgaarden bevinden zich in het hart van de Orne-vallei in een beschermd natuurgebied.
Voor de ciders worden typisch lokale appels en peren gekweekt met fruitbomen op een hoge stam. Voor de cider worden de volgende appelrassen gebruikt: Binet Rouge, Douce Moen, Frequin Rouge, Doux Normandie, Saint Martin, Doux Verret de Carrouge en de Bedan.
De boomgaarden worden op traditionele wijze bewerkt met groot respect voor het milieu. Ze zijn al meer dan 10 jaar biologisch gecertificeerd. Waar mogelijk gebeurt de pluk met de hand wat de kwaliteit van het fruit weer ten goede komt.
Direct na de oogst worden de appels en peren gewassen, gesorteerd, geraspt en geperst om het sap te extraheren dat nodig is om cider te maken. Het sap fermenteert zacht en natuurlijk voor een heldere cider van hoge kwaliteit en optimaal behoud van natuurlijke aroma’s.
Calvados
Zodra de cider volledig is gefermenteerd, wordt hij gedestilleerd in een koperen ketel. De alcoholdampen worden gecondenseerd en teruggewonnen om in eikenhouten vaten te gieten. Dan begint het verouderingsproces …
Door de voortdurende wisselwerking tussen de brandewijn, het hout en de lucht van de kelders kan Calvados zichzelf verrijken met de tannines van eikenhout. Het aroma neemt dan toe, de kleur van de calvados verandert van goud naar een steeds diepere kleur amber.
Regelmatig wordt er tijdens de rijping geproefd. Er wordt een blend gemaakt van brandewijnen van verschillende persingen en van verschillende leeftijden. Zo komt men uiteindelijk tot een uitgebalanceerde calvados van hoge kwaliteit en met intense aroma’s.